неділю, 1 лютого 2009 р.

Сибіряки зажадали від Москви припинити красти їхній газ




Товариство народів фінно-пермської групи зажадало від Росії негайно припинити видобуток газу на сибірській території. У інтерв'ю українській пресі представник Товариства, фінноугрознавець Ростислав Мартинюк вказав, що корінні народи Сибіру: ханти, мансі, ненці — обурені маніпуляціями, що проводяться кремлем з їхніми природними ресурсами.

Слід припинити видобуток газу на території Ханти-Мансійського і Ямало-Ненецького автономних округів і транзит його на підтвердження статусу приналежності надр корінним народам Західного Сибіру, вимагають сибіряки.

У 1992 році їхні представницькі органи зробили відповідні заяви, вони в той або інший способом внесені до конституційних документів автономій. Ігнорувати їх протизаконно.

80% так званого російського газу видобувається в межах Ханти-Мансійського округу і на ненецькому півострові Ямал. У багатьох випадках — безпосередньо на землях із статусом «родових угідь», які вилучені з об'єктів, де можуть проводитися розвідувальні і видобувні роботи.

Але з першого дня, коли ханти і мансі оголосили суверенітет над своїми надрами, московські картелі систематично підкуповують органи місцевої влади і пересічних людей. Часом залякують.

Проте фінно-угри не розгублені. Вони знають, що це їхні землі, а вкрадене повинне бути повернене. Зокрема, хантам і мансі.

Російські грабіжники чужих природних багатств з «Газпрому» не визнають протизаконність свого бізнесу. «Газпром» — згусток цинізму і суто колоніальної поведінки, коли сильний отримує все, а слабкого просто терпить, свідчать сибіряки.

Корінні народи за викачані Москвою на їхній території газ і нафту в кращому разі отримують хабар — від відра горілки на стійбищі до приватних свердловин для поступливих олігархів.

Торгівля ресурсами, вкраденими в корінних народів Сибіру, є аморальною, гідною засудження Євросоюзом і Україною, куди Москва продає крадений газ, вказує Товариство народів фінно-пермської групи.

У Західному Сибіру корінні жителі незмінно протестують проти російської окупації. Лідер Естонії Томас Ільвес прямо сказав: беріть приклад з своїх європейських родичів, боріться за національне звільнення і державність.

У боротьбі з російськими окупантами в сибіряків є й інші союзники. Сибірський біль краще розуміють ерзяни (Мордовія), комі, удмурти, марі.

Хантийська, або, ширше, західносибірська проблема — це виклик не тільки фінно-уграм, а всій Європі. Вона зараз повинна задуматися: чи добре опалювати будинки Риму і Берліну краденим газом?
Ханти говорять: ні. Усі мансі нелояльні Росії. Тому що не можна грабувати і в той же час вимагати пошани, вказав представник народів Західного Сибіру, поневолених Росією, вказує активіст Товариства народів фінно-пермської групи, фінноугрознавець Ростислав Мартинюк. Кавказ-Центр

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича