середу, 15 квітня 2009 р.

Суд у США зупинив екстрадицію Дем’янюка до Німеччини


89-літнього Івана (Джона) Дем’янюка, якого звинувачують у скоєнні злочинів під час Другої світової війни, звільнити в останню хвилину, після того, як Апеляційний суд заблокував його депортацію до Німеччини до нового розгляду його справи про депортацію.

За Дем’янюком вестимуть стеження за допомогою електронного браслету, який залишиться на його руці.

Родичі Дем’янюка подали апеляцію, заявивши, що він не може бути депортований через надто тяжкий стан здоров’я. Говорячи від його імені, родичі повторюють заперечення будь-якої вини Дем’янюка і запевняють, що він не сприяв убивству жодної людини, не кажучи про тисячі.

Минулого місяця суд у Німеччині звинуватив Івана Дем’янюка, який живе у США під іменем Джон Дем’янюк, у більш як 29 тисячах випадків надання допомоги в убивстві євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території Польщі.

Прокуратура в Мюнхені оголосила тоді, що працює разом із урядом Німеччини над запитом до Сполучених Штатів Америки про екстрадицію Дем’янюка.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до смертної кари за звинуваченням у тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» в іншому нацистському концтаборі Треблінка.

Іван Дем’янюк заперечував нові звинувачення й заявляв, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

РЕАКТОР

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича