неділю, 12 квітня 2009 р.

Події в Молдові налякали Кремль

Різка реакція Росії на антиурядові протести в столиці Молдові на цьому тижні свідчить про глибоко вкорінений страх, що криза може викликати масові протести на її власних вулицях, — пише газета «Молдавські Відомості» з посиланням на агенцію Рейтер.

У аналітичному матеріалі «Із страху перед народною силою Росія засуджує протести в Молдові» агенція відзначає, що для московського правлячого класу події в Молдові нагадали про вуличні акції в Україні і Грузії, які потопили промосковські режими і викликали побоювання, що натовпи російської молоді одного разу можуть вийти з-під контролю Кремля.

«Московська влада боїться спонтанних масових протестів в регіонах. І з цієї причини російське телебачення показує події виключно в негативному світлі», — говорить політолог Дмитро Орєшкин . — «Кремлю вигідно показувати наслідки народних протестів, щоб виправдати, чому він повинен бути жорстким».

У коментарі наголошується, що висвітлення безладів в Молдові західною пресою було прихильнішим. Європейський союз закликав усі сторони утриматися від насильства, але в той же час вказав на право протестувальників на мирні демонстрації, передає «Правий хостинг».

Тим часом, експерти попереджають про небезпеку міжнародної ізоляції Молдови. В країні почалася масштабна кампанія «промивання мізків», компрометації учасників мирних протестів і політичної опозиції в цілому, що створює передумови для встановлення поліцейського режиму і диктатури, — мовиться в заяві 18 молдавських неурядових організацій, текст якої надійшов до редакції ІА REGNUM.

Автори документа відзначають, що акти насильства і вандалізму 7 квітня експлуатуються владою Молдови, щоб залякати опозицію і громадянське суспільство, обмежити і без того слабкі основні свободи і права громадян. Крім того, влада обмежила доступ громадян до інтернету і ЗМІ, наголошується в заяві.

Представники неурядового сектора нагадують, що 7 квітня в центрі Кишинева пройшли спонтанні мирні маніфестації, які «були використані для провокації насильницьких і злочинних актів, що обернулися руйнуванням будівель парламенту і адміністрації президента».

«Використання головою держави серйозних звинувачень на адресу деяких політичних лідерів, кваліфікація їхніх дій як путчу, державного перевороту, повалення конституційного ладу до розслідування і рішення судових інстанцій ведуть до ще більшої ескалації ситуації і поляризації суспільства. Шляхом покладання відповідальності за те, що відбулося на політичну опозицію і на Румунію створюється образ ворога, який можна використовувати для виправдання провалів влади», — повідомляється в документі.

Заяву підписали «Асоціація із зовнішньої політики Молдови», «Інститут суспільних політик», «Європейський інститут політичних знань», «Антикорупційний альянс», правозахисна асоціація «Promo-Lex», асоціація «CREDO», «Інститут соціальних ініціатив IDIS Viitorul», «Асоціація за демократію через участь ADEPT», «Центр незалежної журналістики» та інші організації.

За наявною інформацією, Москва також прийняла участь в провокації кишинівських погромів. Як вже повідомлялося раніше, в «молдавській революції» брали участь російські громадяни. У свою чергу, деякі офіційні посадові особи РФ допустили різкі вислови на адресу чинної влади Молдови.

«Справа навіть не в Румунії. Люди невдоволені, люди більше не хочуть влади комуністів в Молдові», — виступив з трибуни віце-спікер державної думи Росії, лідер ЛДПР Володимир Жиріновський. «За комуністів Молдови проголосували тільки пенсіонери. А молодь країни, бізнесмени були проти», — кінець цитати. Відзначимо, що російському віце-спікерові «здалеку» безумовно видніше — хто ким невдоволений і хто, а головне як і за кого, голосував в Молдові.

На користь «московського сліду» говорять також інші факти. МВС Молдови і МВС Росії поспішили спростувати інформацію газети «Комерсант'» про те, що Москва завезла до Кишинева крупну партію спецзасобів для придушення безладів. «МВС не має в своєму розпорядженні інформації, про яку пише преса, що в Кишиневі приземлився літак із спецзасобами, зокрема газом «Черемха», — заявила прес-секретар молдавського МВС Алла Мелека. Її російські колеги розповсюдили аналогічне повідомлення. «Ми такої інформації не маємо» в своєму розпорядженні, — повідомив «Інтерфаксові» якийсь представник прес-центру МВС РФ.

При цьому джерело агенції в керівництві «льотно-дослідницького інституту імені Громова» підтвердило, що у ніч на середу транспортний літак вилетів до столиці Молдови. «Перед вильотом відбувалося завантаження літака», — сказав співбесідник «Інтерфаксу», додавши, що йому невідомий склад вантажу, пише «Правий хостинг».

Відділ моніторингу КЦ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича