середу, 2 вересня 2009 р.

18 років назад Придністровська Молдавська Республіка оголосила повну незалежність від Молдови.



Придністровська Молдавська Республіка (ПМР, Придністров'я) — державне утворення в південно-східній Європі, незалежність якого проголошена, але досі не визнана іншими державами. На заході ПМР межує з Молдовою по річці Дністер, на сході — з Україною.

До 1940 року Придністров'я (без міста Бендери) перебувало у складі Української РСР. У 1924 за ініціативою Г. І. Котовського, П. Д. Ткаченка та інших, тут була створена Молдавська Автономна Радянська Соціалістична Республіка (МАРСР) у складі Української РСР. Вона повинна була стати плацдармом для повернення молдавських районів, розташованих на правому березі Дністра, приєднаних до Румунії в 1918 році. Радянський Союз не визнав їх відторгнення, мотивуючи це, зокрема, тим, що радянські вимоги про проведення на території колишньої Бессарабської губернії всенародного плебісциту про приналежність цієї території були двічі відкинуті румунською стороною. Офіційними мовами МАРСР були оголошені молдавська, українська і російська. Столицею республіки стало місто Балта, але з 1928 її перенесли в Бирзул (нині Котовськ), а в 1929 році - до Тирасполя, який зберігав цю функцію до 1940.

Після поразки Польщі у війні проти Німеччини та СРСР, вступу радянських військ на території Західної України і Білорусі у вересні 1939 і капітуляції Франції в травні-червні 1940-го, 26 червня 1940 СРСР в ультимативній формі зажадав від Румунії повернути СРСР територію Бессарабії, а також Північну Буковину і район Герца. Втративши підтримку Франції та зіткнувшись з територіальними претензіями Угорщини на заході, королівська Румунія була змушена прийняти висунутий Сталіним ультиматум. Повернута територія Бессарабії (за винятком Південної Бессарабії, включеної до Одеської області, і Північної Бессарабії, яка разом з Північною Буковиною і районом Герца утворили Чернівецьку область УРСР) була приєднана до частини МАССР і перетворена в Молдавську Радянську Соціалістичну Республіку зі столицею в Кишиневі. Балта і прилеглі до неї райони залишилися у складі УРСР, але без автономного статусу.

Після створення МРСР у Придністров'ї попрямували численні переселенці з Росії та України, допомагаючи створювати місцеву промисловість. Більшість промислових підприємств Молдавської РСР (нині Молдова) спочатку була зосереджена на території Придністров'я, оскільки економіка іншої частини Молдавії (Бессарабії) під час перебування у складі Румунії (1918-1940) мала, в основному, аграрний характер і була найбільш відсталою з усіх провінцій Румунії , а промислові підприємства, в основному, займалися переробкою сільгосппродукції (частка продукції харчової промисловості в 1937 році становила 92,4%).


Нова геополітична ситуація зберігалася недовго - вже в 1941 році почалася війна, і Румунія отримала можливість знову повернути собі території, приєднані рік тому Радянським Союзом. Крім що увійшли до складу Великої Румунії Бессарабії і північної Буковини, під контролем румунської адміністрації виявилася вся область між річками Південний Буг і Дністер (включаючи міста Балта, Вінниця, Одеса та правобережну частину м. Миколаєва), яку назвали Трансністрії ( «Задністров'я»).

У 1944, з виходом Червоної армії на Балкани, межі повернулися до положення, що існував на початок війни.


Придністровська Молдавська Радянська Соціалістична Республіка була проголошена як радянська республіка у складі СРСР на II-му Надзвичайному З'їзді депутатів всіх рівнів Придністров'я, що відбувся в Тирасполі 2 вересня 1990.

22 грудня 1990, президент СРСР Михайло Горбачов підписав указ «Про заходи щодо нормалізації обстановки в РСР Молдова», в 4-му пункті якого ухвалювалося «вважати не мають юридичної сили ... рішення II з'їзду депутатів Рад різних рівнів з деяких населених пунктів Придністров'я від 2 Вересень 1990 про проголошення ... Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки ». [8]

25 серпня 1991 Верховна Рада ПМССР прийняв «Декларацію про незалежність ПМССР».

27 серпня 1991 РСР парламент Молдови прийняв закон № 691 «Про декларації про незалежність», який оголошував що не має юридичної сили закон 2 серпня 1940 «Про утворення союзної Молдавської РСР», в результаті чого МАССР стала частиною Молдавської РСР, підкреслюючи, що « не запитавши населення Бессарабії, півночі Буковини і області Херц, насильно захоплених 28 червня 1940, а також населення Молдавської АРСР (Задністров'я), утвореної 12 жовтня 1924, Верховна Рада СРСР, в порушення своїх конституційних повноважень, прийняв 2 серпня 1940 закон " Про утворення союзної Молдавської РСР "». [9]

5 листопада 1991, у зв'язку з розпадом СРСР, ПМССР була перейменована в Придністровську Молдавську республіку.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича