понеділок, 14 вересня 2009 р.

Гриценко: Війна між Україною і Росією стане катастрофою для всієї Європи

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, голова Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко вважає, що сьогодні варто більше говорити про належне фінансування української армії, а не про ухвалення Росією закону про захист своїх громадян на території інших держав, повідомляє прес-служба політика.

«Нинішній рівень фінансування армії і плани, які закладені урядом на 2010 рік, можна назвати злочином по відношенню до українського війська і держави. У цьому найбільша проблема», — заявив Гріценко на прес-конференції в Дніпропетровську.

Голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони підкреслив, що відсутність відповідного закону про захист військ і громадян на території інших країн рік тому не утримала Росію від війни з Грузією.

«Проблема не в ухваленні закону, а в тому, що будь-яка сильна держава може застосувати силу і ввести військових», — вважає Гриценко.

Сам же ж закон Російської Федерації екс-міністр оборони характеризує позитивно, оскільки президент зможе застосувати війська тільки після схвалення такого рішення Радою Федерації, що дає час поміркувати, одуматися, а комусь підготуватися до відбиття удару.

«Останнім часом з'явилося багато публікацій і навіть спекуляцій в західній пресі, де різні експерти міркують про те, чи нападе Росія на Україну, коли це відбудеться і т.д. Хочу охолодити ці гарячі голови і пропоную порахувати, скільки на території України і європейської частини Російської Федерації знаходиться атомних станцій, гребель, дамб, хімічних та інших підприємств. Війна між Україною і Росією це катастрофа для всієї Європи, і тому завдання всіх політиків не допустити такого варіанту розвитку подій», — переконаний голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони.

Водночас Гриценко запевнив, що Україна навіть при існуючому стані армії зможе себе захистити.

«Не можна розраховувати на здатність якої-небудь країни відбити удар тільки за кількістю бригад, корпусів і дивізій, — переконаний голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони. — Є можливість діяти асиметрично, перш за все силами спецназу».

Гриценко нагадав, що в свій останній день на посаді міністра оборони 17 грудня 2007 року підписав Програму розвитку сил спеціальних операцій.

«Але не зважаючи на існування такої програми, її реалізація була провалена. На розвиток сил спецоперацій у 2008 і 2009 роках на цілий рік коштів було виділено менше, ніж на парад - одну година шоу для верховного головнокомандувача в нинішньому році, — повідав голова «Громадянської позиції». — Це злочин уряду і президента».

Керувати армією, ставити їй завдання і виконувати функції верховного головнокомандувача, на думку екс-міністра оборони, повинні люди, які перш за все розуміють проблеми Збройних сил і готові їх вирішувати.

Відділ моніторингу
КЦ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича