четвер, 29 жовтня 2009 р.

Хроніка подій в Запоріжжі






16 жовтня, п'ятниця. В самому центрі міста - у районі бульвару Шевченка зібралась група молодих українофобів для того, щоб обговорити зрив маршу УПА по головному проспекту міста, що був намічений на 18 жовтня. Запрошення на цю зустріч отримали учасники антифашистської групи в соціальній мережі "Вконтакте". Їх було біля 30 осіб, більшість з яких була в нетверезому стані. Збори закінчились тим, що під кінець з темряви на них напала організована група націоналістів у кількості близько 20 осіб. Те, що відбувалося потім, складно назвати бійкою. Це більше нагадувало побиття. Невідомі звалювали українофобів на землю і били їх руками, ногами. У хід йшли пляшки і заздалегідь підготовлені палиці. В результаті нападу із струсом мозку потрапив до лікарні помічник депутата облради Дмитро П..

17 жовтня, субота. Суд заборонив марш УПА і заодно всі (!) інші заходи по місту, в т.ч. "Партії Регіонів" і КПУ, які знаходяться в Запоріжжі при владі. Проте активісти автономного руху вирішили провести несанкціонований марш вшанування УПА. Співорганізатори маршу (організація "НЕБО") у зв'язку з судовим рішенням відмовились від попередніх планів і вирішили проводити свою акцію окремо.

18 жовтня, неділя. Автономні націоналісти Запоріжжя, гості з області, Херсона, Дніпропетровська, Севастополя, а також представники націоналістичних організацій зустрілися недалеко від місця початку забороненого маршу. Було вирішено провести короткий марш і мітинг, щоб показати системі, що патріотичну молодь не залякати. Перед акцією на мосту було вивішено банер.



Вийшовши на центральну вулицю, близько 50 молодих патріотів розгорнули прапори та банер і почали марш.







Коли націоналісти наблизились до площі Леніна, де планувалося проведення мітингу, стало видно, що на них чекає біля 100 осіб з ПР і КПУ. Підійшовши ближче, організатор акції перейшов дорогу для переговорів з майором міліції. Практично відразу з-за його спини на нього кинулись "регіонали". Міліція практично не робила спроб зупинити цей неочікуваний напад. Один із нападників почав стріляти з травматичного пістолета; в той же момент на колону націоналістів з боку проспекту Леніна напали близько 40 молодих людей у спортивних костюмах, з блакитними стрічками на руках (за уточненими даними, це були спортсмени, найняті ПР за 50 грн. на особу). В цей самий час їх підтримала міліція і прийнялась арештовувати націоналістів. В результаті учасникам маршу не залишалось нічого іншого, як відійти у двори, рятуючи прапори.







Усього забрали в Ленінський РВВС 8 націоналістів, з них 7 були пізніше засуджені за ст. 173 адміністративного кодексу. Троє учасників маршу отримали поранення з травматичного пістолета, інші отримали травми від побиття з боку міліції і нападу найманців ПР. Жоден з червоно-блакитних противників маршу не був затриманий.

Після описаних подій об'єднаними зусиллями націоналістів були написані скарги в компетентні органи, проведена прес-конференція, а також акція під офісом банд-формування "Партія Регіонів":



Головний урок, що можна винести з даної історії, це неочікуванність і неготовність націоналістів до зустрічі такого роду "беспредела", тобто повної злагодженості дій міліції і бандитів. Хоча цього варто було очікувати, враховуючи що влада в Запоріжжі на вищому рівні належить ПР і КПУ, які і виступили противниками маршу.


РЕАКТОР

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича