пʼятницю, 12 вересня 2008 р.

"Косовський синдром" в Італії

Прихильники незалежності італійської Сардинії оголосили про повну самостійність невеликого острівця Маль-ді-Вентре біля західного узбережжя Італії. На це їх, за власним визнанням, надихнув приклад Косова, Абхазії і Південної Осетії.

"Сепаратисти" вже оголосили на острові Республіку Малу-Венту і навіть звернулися до генсека ООН Пан Гі Муну з проханням прийняти їх до міжнародної організації.

Усі громадяни нової незалежної держави – непитущі, але, незважаючи на "сухий закон", вже через добу з проханням про отримання громадянства і надання постійного місцепроживання на острові звернулися 350 осіб, що нині проживають на Сардинії, пише російська преса.

Лідер нової держави Мелоні заявив, що Республіка Малу-Венту стане першим кроком на шляху до незалежності "великої Батьківщини" – Сардинії. Сам Мелоні, якому нещодавно виповнилося 65 років, все своє життя виступав за незалежність Сардинії. Йому довелося провести дев’ять років у в’язниці зі звинувачення в "змові проти держави".

Події на Сардинії є лише одним із численних проявів сепаратистських настроїв у сучасній Італії. Так, газета "La Repubblica" повідомляє про контакти автономістської адміністрації Палермо з лівійським урядом, про перейменування географічних назв на півночі Італії з італійської мови на ломбардський діалект.

Далі за всіх пішли регіональні власті Венето, що виділили 57 тис. євро для перевірки підсумків об’єднувального плебісциту, що відбувся 1866 року. Місцеві політики намагаються поставити під сумнів його підсумки і саме приєднання Венето до Італії.

У Південному Тиролі – регіоні Больцано, де розмовляють переважно німецькою – сепаратистські настрої завжди були дуже сильні, минулого року мери 130 населених пунктів підписали звернення до парламенту Австрії з проханням про включення до складу Австрії.

Хто наступний? Іспанія? Велика Британія? Франція?

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича