суботу, 20 вересня 2008 р.

СТАБІЛІЗЄЦ: держслужбовець повинен знати російську мову

Проект Закону про державну службу, яким запроваджується така обов'язкова вимога до держслужбовців, прийнято 19.09.2008 у першому читанні 361 голосами «за». Зі 156 БЮТівців жоден не був проти, «за» проголосували 144.

Результати голосування можна побачити на сайті Верхновної Ради:
Положення Cтатті 21 законопроекту, про які йдеться:

Стаття 21. Загальні вимоги до осіб, що вступають на державну службу і претендують на зайняття посад державної служби
1. Особи, що вступають на державну службу і претендують на зайняття посад державної служби, повинні відповідати таким вимогам:
1) мати повну вищу освіту;
2) знати Конституцію, закони України та інші акти законодавства України, необхідні для виконання службових обов'язків;
3) вільно володіти державною та російською мовами;
4) мати стан здоров'я, достатній для виконання службових обов'язків за висновком медичної комісії, наданим у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

З висновку Головного експертного управління Верховної Ради:
В якості однієї з кваліфікаційних вимог до державного службовця ця стаття називає вільне володіння російською мовою (п. 3 ч. 1). За своїм змістом дана пропозиція, фактично, виходить з того, що органи державної влади України широко вживають російську мову при здійсненні своїх офіційних функцій. Однак, у ч. 1 статті 10 Конституції України передбачено, що державною мовою в Україні є українська мова. Системний аналіз статті 10 Основного Закону України взагалі і ч. 1 цієї статті зокрема не дає жодних підстав для висновку, що поряд із українською у системі органів державної влади України (на всій території держави) має використовуватись російська або якась інша мова у якості обов'язкового офіційного або «робочого» засобу спілкування. З огляду на це, встановлення загальної кваліфікаційної вимоги щодо вільного володіння особою, яка вступає на державну службу, російською мовою, може бути розцінено як неконституційне.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича