понеділок, 7 грудня 2009 р.

У Північній Ірландії готуються до "різдвяних" терактів

Цього року, після багаторічного затишшя, обстановка в Ольстері знов помітно загострилася.




Британські війська в Північній Ірландії приведені у стан бойової готовності у зв’язку з погрозами республіканських радикальних угрупувань скоїти серію нападів на військовослужбовців і поліцейських в рамках терористичної акції, яка називається "Різдвяним спектаклем". Про це повідомили британські засоби масової інформації, передає NEWSru.com.

Мова йде про організації вбивств і вибухів на таких об’єктах, як "Казарми Массерін" і військова авіабаза "Альдергроув" у графстві Антрім і Територіальний армійський центр в містечку Енніскіллен. Спецслужби знайшли відомості про те, що терористи дістали доступ до складів озброєнь і вибухових пристроїв і що допомогу в їх непристойних намірах їм надають члени так званої "Тимчасової Ірландської республіканської армії".

Власне Ірландська республіканська армія (ІРА), яка була бойовим крилом католицької партії "Шинн фейн", офіційно роззброїлася і перевела свою боротьбу за возз’єднання Ольстера з Ірландією в політичне русло. Проте в Північній Ірландії ще залишаються неформальні радикальні угрупування, що продовжують терористичну діяльність. Окрім "Тимчасової ІРА", це також "Справжня ІРА" і "Послідовна ІРА".

Цього року, після багаторічного затишшя, обстановка в Ольстері знов помітно загострилася. Сьомого березня бойовики розстріляли двох британських солдатів біля входу в "Казарми Массерін", а ще через два дні вбили співробітника північноірландської поліції в місті Крейгавон.

Крім того, служби безпеки зуміли присікти декілька великих вибухів. Наприклад, 8 вересня в містечку Форкхілл була виявлена бомба масою 275 кілограмів, дроти від якої тягнулися на ірландську територію. Ймовірно, метою бойовиків був поліцейський патруль.

Зовсім недавно, на початку 20-х чисел листопада, терористи спробували за допомогою 180-кілограмової бомби знищити в Белфасті будівлю Поліцейської опікунської ради, проте їх задум не був реалізований повною мірою.

Вперше за декілька років відкритим протистоянням з католиками завершилися і літні марші членів протестантського Ордена оранжистів, що говорить про те, що напруженість між лоялістами і республіканцями почала зростати.

За даними Незалежної комісії з моніторингу обстановки в Ольстері, загроза нападів бойовиків-республіканців наразі є найвищою за останні шість років.


НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича