вівторок, 12 червня 2012 р.

Регіонали готуються до нової вуличної революції


Законопроект про створення в системі МВС нової силової структури – Державної служби правопорядку – зареєстрований у Верховній Раді.
Авторами документа є депутати від Партії регіонівВасиль Грицак і Валерій Коновалюк. Вже з 1 січня Держслужба правопорядку може замінити Внутрішні війська.
На відміну від нинішніх Внутрішніх військ, в сферу обов’язків яких входить тільки охорона державних об’єктів і конвоювання арештантів, нова структура буде захищати територіальну цілісність держави. На неї планується покласти “забезпечення захисту конституційного ладу від спроб його зміни чи повалення, а також захист державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом”.
Держслужба правопорядку буде вживати заходів проти масових заворушень на вулицях і збройних конфліктів на кордоні, боротися з тероризмом. Якщо знадобитися, вона буде воювати з незаконними збройними формуваннями і забезпечувати введення воєнного чи надзвичайного стану.
Керівництво нової служби – головнокомандувач і його заступники – буде призначатися особисто президентом. Військовослужбовці будуть проходити службу, так само як і у Внутрішніх військах – за призовом і за контрактом. З тією відмінністю, що в Держслужбі правопорядку їм гарантують конфіденційність. Імена тих, хто брав участь в операціях, буде заборонено розголошувати. На відміну від міліцейського “Беркута”, який входить до складу обласних управлінь внутрішніх справ, Держслужбу правопорядку підпорядкують тільки її безпосередньому командуванню. Територію країни передбачається поділити на оперативно-територіальні об’єднання за аналогією з військовими округами.
Службовці зможуть самостійно, без участі міліції, патрулювати вулиці, перевіряти документи, складати протоколи правопорушень, зупиняти транспорт, затримувати і допитувати підозрюваних, вести розвідувальну і негласну оперативно-розшукову діяльність. Вони отримають право проникати в приміщення і оглядати їх без ордера, блокувати територію, знищувати збройних повстанців у разі їх опору і вести бойові дії із застосуванням техніки і авіації (в законопроекті передбачені авіаційні підрозділи).
Чисельність нової силової структури законопроектом не обмежується. Там лише сказано, що її введення не потребуватиме додаткових витрат з держбюджету і здійснюватиметься за рахунок асигнувань на утримання Внутрішніх військ. А в них сьогодні служать 33 тис. чоловік. Держслужба правопорядку стане правонаступником Внутрішніх військ і отримає в спадок все їхнє майно, місця дислокації та навчальні заклади.
Автор законопроекту генерал-лейтенант міліції регіонал Василь Грицак заявив, що при перетворенні в Держслужбу правопорядку Внутрішні війська будуть скорочені до 27 тис. чоловік. “Структура з назвою” Внутрішні війська “- це анахронізм радянської доби. Усередині країни військ бути не повинно “, – говорить він. Унікальність майбутньої Держслужби правопорядку, за словами пана Грицака, полягає в тому, що вона, крім виконання завдань мирного часу, “візьме участь в забезпеченні оборони України, захисту її територіальної цілісності в разі збройної агресії і конфлікту”. На його думку, армія і прикордонники з цими завданнями самі не впораються, оскільки чисельність Збройних сил зменшилася з 780 тис. до 184 тис., а Прикордонні війська були перетворені в Державну прикордонну службу зі статусом правоохоронного органу.
Василь Грицак повідомив, що з президентом Януковичем і прем’єром Азаровим створення нового органу не обговорювалося, в той час як міністр внутрішніх справ вносив у текст законопроекту свої пропозиції. Ініціативу регіоналів схвалили генерали міліції, керівники управлінь МВС, командування Внутрішніх військ.
“Маси виходять з покори у всьому світі – від Нью-Йорка до Каїра, адже існуюча політична система не в змозі впоратися з протестами в умовах економічної турбулентності. Україна – країна зі слабкою економікою і завищеними соціальними очікуваннями, тому тут можливі масові протести, повстання, заколоти “, – заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. За його словами, така архаїчна структура, як міліція, яку Україна успадкувала з радянських часів, не здатна забезпечити з захист правопорядку в умовах масових протестів.
Те, що основним завданням нової Держслужби правопорядку буде захист влади від вуличних протестів, підтверджує і автор ініціативи. “Законопроект – ідеальний. Немає сумнівів, що Верховна Рада його підтримає. Він має всі шанси бути прийнятим в цілому, адже небезпека повалення конституційного ладу, як це було в 1991 р. при розвалі Радянського Союзу, або в 2004 р. при помаранчевої революції, існує завжди “, – заявив пан Грицак. При цьому регіонал повідомив, що 5 липня він зареєструє ще один законопроект про перетворення української міліції в поліцію.
Джерело: Укррудпром

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича