неділю, 14 грудня 2008 р.

" Україна без Кучми"- вісім років після.

Минає чергова річниця початку акції " Україна без Кучми" У суботу 16.09.2001р., пізно ввечері, зник керівник проєкту "Українська правда" Георгій Гонгазде. О 22.20 він вийшов з будинку, що на бульварі Лесі Українки і попрямував до додому. Згодом у Таращанському районі Київської області було знайдено неопізнане тіло яке згодом ідентифікували, як труп Гонгадзе. У справі Гонгадзе з самого початку було чимало дивного. Чому пропав саме він? Кому це було вигідно? Кому Георгій заважав? Відповідей на ці питання може бути дуже багато, але ці відповіді не є вичерпними. Депутат Олександр Жир, що входив до слідчої комісії парламенту з розслідування обставин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, висловився за необхідність громадського контролю над ходом вивчення останків, що були знайдені у Таращі.
Представник фракції "Реформи-Конгрес" висловив побоювання, "що експертиза може бути проведена не з тим матеріалом, і її результати можуть бути підтасовані". Тому, сказав Жир, експертиза ДНК має проводитись за межами України.
Заступник голови партії "Реформи і порядок" Володимир Філенко вважав, "що комусь вигідно, щоб не було доведено, що знайдений у Тараще труп, - це труп Гонгадзе".
У кінці листопада депутат-соціаліст О. Мороз заявив , що саме президент України є замовником зникнення Георгія Гонгазде. Його переконаність базується на поданій йому інформації від офіцера СБУ . На акцію протесту з нагоди 3 місяців з дня зникнення Георгія Гонгадзе зібралися близько 100 чоловік. Участники мітингу спеціально встали навпроти палацу Україна, де в цей час проходять торжества з нагоди закриття Чорнобильської АЕС, і намагаються звернути увагу громадськості на долю Георгія Гонгадзе.
Учасники маніфестації, які зав'язли собі в знак протесту роти синьо-жовтими хустками, тримають плакати "Нібито Кучма… Нібито свобода", "Буш, не жми руку Кучмі!, "Захід, чому мовчиш?".
Всім бажаючим хлоп'ята роздають розшифровку "плівок Морозу", на якій Леонід Кучма говорить про усунення Гонгадзе. Це не дуже подобається якимось людям у штатському, які намагаються відібрати в учасників маніфестації плакати і свистки. Міліція на це ніяк не реагує і втручається тільки тоді, коду пікетники починають свистіти. Офіційна причина - близькість житлових будинків.
Олександр Мороз закликав парламент звернутися до посольства США з проханням про незалежну експертизу тіла, знайденого в Тараще. "Нам необхідно знати істину, щоб захистити правду, захистити честь держави", - заявив Мороз. Київська міліція попередила про можливі ускладнення ситуації в місті в зв'язку з проведенням масових акцій. Пізно увечері в понеділок міліція по каналах інформаційних агентств розповсюдила звертнення главку до киян.
У разі ускладнення ситуації "відповідальність за можливі негативні наслідки ляже на організаторів акції, і до них будуть застосовані заходи відповідно до чинного законодавства", ненав'язливо попередила міліція киян.
Проведення акцій "може привести до перекриття руху транспорту, перешкоджатиме нормальному функціонуванню установ, а загалом вони направлені на дестабілізацію обстановки в столиці - створенню напруженння у суспільстві", говориться в зверненні.
Але Київська міліція зробить все можливе "для збереження правопорядку
і законності в місті, суспільного спокою". "Поважаючи конституційне право об'єднань громадян на вільне виявлення своїх поглядів, ми в той же час застерігаємо учасників акцій від яких-небудь протиправних дій, звертаємося до них з проханням бути зваженими, стриманими, терпимими один до одного".

Особисто я почув про акцію по телевізору. У грудні я на акції не був, попав на на "Україну без Кучми" на початку лютого.

До речі про фільм "Обличчя протесту". Цей фільм був культовий у 2003-2004р. перед президенськими виборами, а тепер його в неті не знайти. Я вчора мусів сам його закидати. Напевно помаранчевий гарант зі своїми кумами і "любими друзями" із обрізаними пенісами бояться,що народ після перегляду фільму зробить правильні висновки і притятягне "сина" Ющенка і "батька" Кучму до справедливої відповідальності.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича