неділю, 6 травня 2012 р.

12 РОЗСТРІЛЯНИХ СОЛДАТІВ.

 6 травня 1945 року в Баварії в 30 км. від містечка Бад-Райхенхалль, 12 французів, що служили в дивізії SS «Шарлемань», і лише що вийшли з госпіталю після поранень, без опору здалися американським військам. Наступного дня з'ясувалося, що 7 травня місто передається в зону відповідальності французьких частин із складу військ генерала Леклерка. До місця передачі військовополонених під'їхав генерал. Взнавши, що солдати в німецькій формі — французи, він прийшов в обурення і почав їх клясти, називати «Бошами» і «зрадниками».
 Коли ж він виголосив слова  -"Як же ви, французи, могли носити німецьку форму?"  один з полонених не витримав і зухвало відповів
 -"ТАК ЖЕ ЯК ВИ, ГЕНЕРАЛ, МОЖЕТЕ НОСИТИ АМЕРИКАНСЬКУ".

 Після цих слів Леклерк вибухнув і наказав розстріляти полонених. За однією з версій настільки жорстокий , що перечить законам і Женевській конвенції , наказ генерал віддав, знаходячись під обтяжливим враженням від огляду табору смерті до Дахау, де начебто Леклерк був напередодні.

Як би там не було, наступного дня 8 травня 12 французьких СС-івців вивели на розстріл. На їх прохання з ними поспілкувався католицький священик. Далі засуджені навідріз відмовилися від зав'язування очей і «гуманного" розстрілу в спину. Безпосередньо перед стратою вони почали співати Марсельєзу і кричати «хай жиє Франція!», дивлячись в обличчя розстрільної команди.  Запеклий «нерозкаяними» норовистими «шарлеманьцамі», генерал наказав не ховати тіла, а залишити їх на галявині.
Лише три дні опісля, за заявою місцевого населення, їх поховали американці.  У 1947 році німці перенесли прах до монумента. У декількох солдатів удалося з'ясувати імена. Їх вибили на гранітній дошці, де змальований один з символів Франції «королівська лілія», і написані слова «12-ти хоробрим синам Франції».
  Ось прізвища тих героїв, у кого знайшли документи:
Оберштурмфюрер СС Серж Кротофф, (Serg Krotoff) нащадок білоемігрантів.
 Унтерштурмфюрер СС Поль Бріффо, (Paul Briffaut)
Унтерштурмфюрер СС Робер Доффа (Robert Doffat).
 Гренадери Жан Робер (Jean Robert) і Раймонд Пайра (Raymond Pairas)
 Жак Панно (Jaques Ponnau)

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича