середу, 22 жовтня 2008 р.

Бійня в центрі столиці: Заворушення чи провокація?

Днями український глядач мав можливість спостерігати по більшості провідних каналів телебачення подію, що сколихнула всю свідому частину українства.

Марш на підтримку УПА, організаторами якого виступили ряд громадських націоналістичних організацій, що відбувся 18 жовтня переріс у масову бійню біля будівлі СБУ у м. Києві.


Необгрунтована протидія влади

Організаторами маршу виступили ВГО «Патріот України», Українська національно-трудова партія, Чернігівський правий рух «Українська альтернатива», «Братство», Національна Дія «Рід» та Свято-Андріївський козачий курінь.

Організатори маршу із самого початку заходу зустріли необгрунтовану протидію з боку правоохоронних органів, незважаючи на офіційну заявку на проведення акції та відсутність жодних судових постанов, які б забороняли чи змінювали її визначальний формат.

Зокрема, мали місце затримки на під'їздах до Києва груп активістів з інших регіонів, обмеження пересування колони з Поштової площі до бульвару Т.Шевченка та незаконні "профілактичні" затримання окремих учасників ходи.

Незважаючи на різного роду перепони в акції за різними оцінками прийняло участь від 700 до 1000 чоловік, серед них явно переважала молодь.

Ліві на Майдані

В той час як колону правих ще біля пам’ятника Шевченка оточили майже вдічі чисельніші спецпідрозділи міліції, на майдані зібралися представники лівих сил, кількість яких не перевищувала і п’яти десятків.

Напередодні організатори маршу на підтримку УПА заявляли, що не дозволять лівим вийти на Майдан. Проте, під час проведення акції постійно наголошували на її мирному характері. Маршрут правих змінили працівники міліцейських спецслужб, заблокувавши всі підступи до головної площі столиці.

«Дії правоохоронців були заздалегідь сплановані. Нас затиснули в кільце і спровокували бійку, - пояснює ситуацію провідник ВГО «Патріот України» Андрій Білецький. Все це було схоже на заздалегідь сплановану провокацію МВС, оскільки на розі біля будинку СБУ нас уже чекали автозаки та працівники спецпідрозділів міліції, - продовжує головний «патріот».

Зупинити міліцейський «бєспридєл»

У результаті бійні, де жертвами стали не лише активісти патріотичних громадських організацій, але й випадкові перехожі та журналісти, затримано 122 особи, порушено кримінальні справи на 9 чоловік за фактом хіліганства, 11 чоловік засуджено до адміністративного арешту строком від 2 до 7 діб.

Решту затриманих звільнено, проте лишається невідомою доля декількох учасників акції. Один із затриманих, Олександр Дручинін, у тяжчому стані доставлений до Інституту ЛОР. В результаті дій співробітників „Беркуту” у хлопця зламаний ніс та кістки черепа. Триває вже третя хірургічна операція.

Організатори проведеного маршу наголошують на незаконності дій правоохоронних органів і вимагають від керівництва МВС та особисто від міністра Юрія Луценка:

- дати адекватну оцінку незаконним діям міліції під час акції 18 жовтня;

- негайно розпочати службове розслідування і притягнути винних працівників МВС до відповідальності;

- гарантувати відкритість та прозорість судових справ, порушених проти окремих учасників маршу із залученням свідків та оперативної інформації;

- негайно звільнити безпідставно затриманих учасників маршу;

- надати офіційні вибачення від імені Міністерства внутрішніх справ перед організаторами та учасниками зірваного маршу, журналістами та українською громадськістю, компенсувати матеріальні та моральні збитки, відшкодувати витрати на лікування травмованих учасників акції 18 жовтня.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича