суботу, 12 вересня 2009 р.

Україна готується до можливої агресії Росії

Рада національної безпеки і оборони України стурбована ухваленням в першому читанні російською структурою «державна дума Росії» поправок до закону «Про оборону», які дозволяють «оперативно використовувати» російські війська за межами країни.

У Радбезі стверджують, що російська ініціатива не пройде для України непоміченою.

За словами першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Степана Гавриша, найближчим часом СНБО «серйозно обговорить» ініціативу російського бандватажка Медведєва, що втілюється в життя.

«Ініціатива Медведєва суттєво змінила військову політику Росії. Вона направлена не на підвищення обороноздатності Росії, а на зменшення боєготовності держав, де є російська військова присутність, — заявив Гавриш.

«Зважаючи на те, що Україна знаходиться в зоні прямих російських інтересів, зараз потрібно вести дискусію про оборонну політику України», — підкреслив Гавриш.

У Радбезі впевнені, що тепер «необхідно виробити концепцію стратегії реформування збройних сил з урахуванням всіх загроз, які будуть оцінені як найбільш небезпечні для України».

Тим часом українська інтелігенція просить мир захистити Україну від російського агресора

Українська інтелігенція закликала уряди США, Франції, Великобританії і Китаю скликати міжнародну конференцію для забезпечення реальних гарантій безпеки України. В обігу інтелігенції вказується, що Україна внесла вагомий внесок до світової і європейської безпеки своєю відмовою від ядерної зброї.

При цьому Будапештський Меморандум 1994 року був закріплений відповідними гарантіями держав-членів Ради безпеки ООН.

«В той же час, сьогодні важко не помітити недостатню дієздатність цих гарантій. Російське керівництво свідомо узяло курс на демонтаж чинної системи безпеки, ключовим напрямом якого стало прагнення підпорядкувати Україну виконанню геостратегічних інтересів Росії.

Безпрецедентного загострення набула інформаційна війна проти України. У російському суспільстві з українців формується образ ворога, на Україну накидається ярлик головного дестабілізатора у відносинах ЄС і Росії», — сказано в обігу.

«Ми шкодуємо, що російське керівництво наполегливо відкидає уроки історії і сподіваємося, що першочерговим завданням нової еліти сусідньої нам країни стане опіка свободами, правами і добробутом народів власної федерації. Немає сумнівів, що існуюча напруга, інспірована російською правлячою верхівкою, є поверхневою і тимчасовою», — відзначають автори звернення.

«В той же час, недавнє послання Медведєва президентові України Ющенка показує якісно іншу фазу ставлення російської влади до України. Вперше за багато років з'явилися ознаки того, що Кремль не виключає з арсеналу своїх зовнішньополітичних інструментів щодо України і силові методи», — сказано в тексті.

«Ми звертаємося до керівництва США, Великобританії, Франції і Китаю з пропозицією скликати міжнародну конференцію, забезпечити реальні гарантії безпеки України, задекларовані Будапештським Меморандумом.

Звертаємося також до керівних органів ЄС щодо необхідності зайняти чітку і однозначну позицію в питанні забезпечення державного суверенітету України, висловити застереження щодо будь-яких форм втручання Росії у внутрішні справи України», — сказано в заяві.

«Окремо звертаємося також до держав Вишеградської групи (які завжди прихильно ставилися до України і її євроінтеграційних прагнень) з проханням виробити спільну або висловити окрему позицію з приводу загострення російсько-українських відносин», — мовиться в посланні.

Під заявою підписалися українські письменники, академіки НАН України, політологи, а також народні депутати України Тарас Стецьків і Володимир Філенко.

Відділ моніторингу
КЦ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича