пʼятницю, 12 грудня 2008 р.

Європа готується до війни за ресурси


Європейський союз планує значно збільшити цивільну і військову потужність для того, щоб в майбутньому відстоювати свої економічні інтереси у сфері енергозабезпечення, пише Handelsblatt.
Одночасно з цим ЄС планує повністю відмовитися від власних військових сил, які могли б зробити його незалежним від НАТО. Про це і багато що інше мовиться в підсумковій декларації, яку в Брюселі готуються прийняти 27 голів держав і урядів ЄС.
На думку видання, це стане «найважливішим стратегічним поворотним моментом в єдиній зовнішній і оборонній політиці».
ЄС розширюватиме свої групи швидкого реагування й інші кризові резерви. Планується, що у найближчі 10 років Євросоюз буде в змозі проводити декілька іноземних операцій одночасно.
«Разом з очевидними небезпеками тероризму і розповсюдження ядерної зброї, в центрі уваги виявляються і такі проблеми, як енергетична безпека, глобальне потепління, піратство і кибератаки», — пише видання.
У документі, підготовленому верховним представником ЄС по єдиній зовнішній політиці Хавьером Соланою, який повинен бути прийнятий в Брюселі, мовиться зокрема про необхідність диверсифікації імпорту енергоресурсів і пошуку нових транзитних шляхів.
Це говорить про намір зменшити залежність від постачань з Росії. Як альтернатива називаються Центральна Азія, Кавказ і Африка. КАВКАЗ ЦЕНТР

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича