середу, 20 січня 2010 р.

Сейм Литви зобов’язав уряд вимагати в РФ компенсації за агресію СССР в січні 1991 року

19 січня, Сейм Литви без поправок прийняв резолюцію, якою зобов'язав уряд країни офіційно звернутися до Росії як до правонаступниці СССР з вимогою виплатити компенсації сім'ям загиблих і поранених під час січневих подій 1991 року у Вільнюсі.

За проект резолюції "Про компенсації сім'ям загиблих і пораненим 13 січня 1991 року", ініціатором якого виступив парламентар від партії Союз вітчизни - Християнські демократи Литви Рітас Купчинськас, проголосували 65 депутата. Лише один народний обранець утримався.

У документі, адресованому російському уряду, пропонується приступити до вирішення питання компенсацій і закрити його до січня 2011 року, коли в Литві відзначатимуть 20-у річницю трагічних подій.

Передумовою для виплати компенсацій, на думку литовських парламентарів, є "здійснена 11–13 січня 1991 року збройними силами СССР агресія проти незалежної Литовської держави і її жителів".

Оскільки 29 липня 1991 року Договором про основи міждержавних відносин Росія визнала незалежність Литовської Республіки з 11 березня 1990 року, той напад 11–13 січня 1991 року розцінюється обома країнами як агресія проти суверенної Литовської держави" - стверджується в резолюції.

У тексті резолюції також наголошується, що в результаті дій влади і армії СССР були вбиті і важко поранені багато беззбройних захисників свободи, громадян Литви.

При цьому підкреслюється, що, "оскільки 29 липня 1991 року Договором про основи міждержавних відносин Росія визнала незалежність Литовської Республіки з 11 березня 1990 року, той напад 11–13 січня 1991 року розцінюється обома країнами як агресія проти суверенної Литовської держави".

Депутатам Сейму Литви вже пропонували розглянути подібний документ в 2007 році, проте тоді більшість парламентарів проголосували проти. Зараз владу в Литві мають не соціал-демократи, а коаліція з чотирьох партій, і проект резолюції схвалили без особливих проблем.

Нагадаємо, після того, як парламент Литви оголосив про відновлення незалежності, центральна влада СССР оголосила це рішення таким, що суперечить конституції. У січні 1991 року в Литві почалися акції протесту, після чого в республіку були перекинуті бійці спецпідрозділів, частини ВДВ, які зайняли ряд стратегічних об'єктів.

У ніч з 12 на 13 січня колона радянської бронетехніки попрямувала в центр Вільнюса. При штурмі телевізійної башти загинуло 14 беззбройних людей, понад 600 було поранено. На згадку про ті події 13 січня відзначається в Литві як День захисників свободи.

Національний Альянс

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича