пʼятницю, 5 лютого 2010 р.

Свіча пам’яті від президентів

З ініціативи Віктора Ющенка глави іноземних держав у Києві відтепер вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору

Відтепер усі глави іноземних держав, які приїздять в Україну з державним візитом, не лише традиційно покладатимуть вінки до могили Невідомого солдата, а й запалюватимуть свічку перед Меморіалом пам’яті жертв голодоморів. Відповідні зміни до положення про державний протокол та церемоніал України вніс Президент Віктор Ющенко.

Власне, більшість високопоставлених гостей України і раніше вшановували пам’ять загиблих у страшні часи голодоморів: спершу покладаючи квіти до пам’ятного знака жертвам Голодомору 1932—33 років на Михайлівській площі, а згодом, після зведення на Печерських пагорбах величної «свічки» Меморіалу, — відвідуючи цей скорботний комплекс. Однак досі така програма державних візитів була зумовлена передусім президентством Віктора Ющенка, завдяки якому іноземні колеги дізналися про трагедію Голодомору. Зрозуміло, що коли на зміну нинішньому Президенту прийде інший (особливо якщо цим іншим буде далекий від визнання Голодомору геноцидом українського народу Віктор Янукович), порядок і перелік об’єктів ушанування може кардинально змінитися...

Аби цього не сталося, чинний глава держави видав указ «Про внесення змін до Положення про державний протокол та церемоніал України», згідно з яким вшанування главою іноземної держави пам’яті жертв голодоморів відтепер передбачено обов’язковою протокольною процедурою нарівні з покладанням вінка до могили Невідомого солдата у Києві. Кожен високий гість, включно з президентом Росії Дмитром Медведєвим, відвідуючи нашу країну з державним візитом, тепер запалюватиме свічку біля Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні й садитиме на пагорбі біля «свічки» кущ калини».

Ушанування меморіалів, які мають визначальне значення в історії країни, передбачене протоколом візитів іноземних високопосадовців фактично в усіх державах.

Україна Молода

3 коментарі:

Східний Погляд сказав...
Автор видалив цей коментар.
Відана сказав...

Ющенко активізувався наприкінці - це радує... Проте треба було видавати укази та вносити зміни до законодавчих актів ще спочатку - і встиг би більше, і Українці б прокинулися... А хохлам та малоросам все одно нічого не доведеш.

Східний Погляд сказав...

Маєте рацію. "Дорога ложка к обеду!" або "Після бою руками не махають!"

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича