четвер, 11 лютого 2010 р.

Президент просить Конституційний Суд роз’яснити положення про розміщення в Україні іноземних військових баз

Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням розтлумачити суперечність між пунктом 14 статті 15 перехідних положень Конституції України, де сказано, що «використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди», та частиною 7 статті 17 Конституції, згідно з якою «на території України не допускається розташування іноземних військових баз».

Віктор Ющенко просить суддів розглянути ці законодавчі норми "у системному зв’язку".

У президентському запиті й словом не згадується про конкретний і єдиний приклад іноземної військової бази на українській території - Чорноморський флот Росії. Але те, що йдеться саме про це формування, легко прочитується з міркувань, викладених у документі. "Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України... тимчасово, тобто безумовно один строк", - сказано в конституційному поданні. Якщо Конституційний Суд погодиться з цим висновком, продовжити термін перебування ЧФ РФ у Севастополі буде можливо лише через внесення відповідних змін у Конституцію України. І навіть за великого бажання новий Президент не зможе одноосібно залишити сусідський флот у Криму надовше.

Наразі конституційне подання Віктора Ющенка передали на вивчення до секретаріату КСУ. Безпосередньо на судових слуханнях сторону Президента представлятимуть заступник голови президентського секретаріату Марина Ставнійчук та перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимир Огризко.

Україна Молода

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича