суботу, 27 лютого 2010 р.

У Львові поховали сестру головного командира УПА Романа Шухевича – Наталію.



26 лютого, у Львові пройшла траурна церемонія поховання сестри Головного командира УПА Романа Шухевича – Наталії Шухевич-Геграєвої. Її поховали у склепі родини Шухевичів


Траурні заходи розпочалися відправою у церкві Андрія, опісля якої процесія пройшлася пішою ходою вулицею Пекарською до Личаківського цвинтаря. У траурній ході взяли участь голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, заступник голови Львівської ОДА Ігор Держко, начальник управління з питань внутрішньої політики Ігор Ожиївський, депутати Львівської обласної ради, культурні та мистецькі діячі, які висловили співчуття родині померлої.

«Сьогодні ми прощаємося з донькою славного українського роду Шухевичів, який все своє життя віддав за Українську державу», – наголосив голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. Він зазначив, що Наталію Шухевич було засуджено на десять років заслання, а все своє життя вона хотіла жити на рідній землі. Одразу після закінчення терміну повернулася на Батьківщину, але тут на неї чекали нестерпні умови життя. «КДБ створило нестерпні умови, і вона знову була змушена виїхати, хоча мріяла жити тільки тут».

«Сьогодні українська земля приймає її, хай вона буде їй пухом. І щоб з роду до роду ми несли пам’ять про славну родину Шухевичів», – додав голова Львівської облради. До цих слів приєднався і заступник голови Львівської ОДА Ігор Держко.

Голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко, своєю чергою, нагадав, що Наталія Шухевич ще з юних літ співпрацювала з ОУН.


Довідка.




Наталія Шухевич-Геграєва народилася 25 лютого 1922 р. в м. Радехові (Львівщина).

З 50–х років минулого сторіччя Наталія Шухевич мешкала у столиці Кабардино-Балкарії – місті Нальчик, на Кавказі, батьківщині свого чоловіка Муталіфа Геграєва.

Була третьою – наймолодшою – дитиною в сім’ї.

7 вересня 1940 року за співпрацю з Організацією українських націоналістів студентку Львівського медінституту Наталію Шухевич засудили на 10 років каторжних робіт на Уралі і п’ять років заслання в Казахстані.

Згодом термін скоротили, оскільки була неповнолітньою.

У Казахстані вийшла заміж за фельдшера Муталіфа Геграєва з Кабардино-Балкарії, також політв’язня.

У 1956 р., після заслання, оселилася в Глинянах біля Львова.

Згодом, під тиском органів КДБ, подружжя змушене було повернутися на Кавказ і осісти в Нальчику. Жінка навчила чоловіка української мови і в родині вони спілкувалися лише нею.

Залишаючись вірною Української греко-католицької церкви, Наталія Шухевич востаннє відвідала рідне місто Львів 2000 року, щоб відстояти літургію, яку служив Папа Римський Іван Павло II.


ZIK





Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича