середу, 2 березня 2011 р.

Рада дозволила продавати сільськогосподарські землі

Верховна Рада України (ВР) не захотіла продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який закінчується в цьому році, ще на три роки – до 1 січня 2015 року.

«За» відповідний законопроект № 7541 від 10 січня 2011 року, ініційований народним депутатом від фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимиром Яворівським, проголосувало тільки 117 з 226 необхідних народних депутатів.
Зокрема, жодного свого голосу не дала фракція Партії регіонів та депутатська група «Реформи заради майбутнього». Фракція БЮТ дала 24 голоси, НУНС – 8, КПУ – 24, Народна партія Литвина – 20, позафракційні – 3.

Цим законопроектом «Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х «Перехідні положення «Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок» пропонувалося продовжити термін мораторію на внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств і продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року.

На думку Яворівського, продовження мораторію необхідно з тієї причини, що до сьогоднішнього дня не прийняті закони про державний земельний кадастр, ринок землі, про реєстрацію земельних ділянок, про облік земель сільськогосподарського призначення і т.д.

Також відсутня достовірна інформація про якісний склад земель (а для цього потрібно кілька років), грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, тобто ціновий механізм і нормативна оцінка землі. А продовження мораторію дасть можливість реалізувати заходи, пов’язані з організаційним і правовим забезпеченням обороту земель в Україну, а також захистити майнові інтереси власників сільськогосподарських земель.

Як повідомлялося раніше, влада обіцяє розробити в 2011 році аукціонний спосіб продажу с/г земель, який запрацює після набрання чинності Закону «Про ринок земель в Україні».

zik

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича