середу, 9 березня 2011 р.

Десята річниця "УНСОвського березня" (фото)

Сьогодні у Києві біля пам’ятника Тарасу Шевченку УНА-УНСО відзначила 10-річницю "9 березня" - кульмінаційного дня акції "Україна без Кучми", коли відбулися сутички між демонстрантами і міліцією, за які 18 членів УНА-УНСО відсиділи по 2-3 роки. Парламентська Асамблея Ради Європи у вересні 2003-го визнала їх політв'язнями.



На акції було людей 300. Це, пояснює Руслан Зайченко, - делегація УНА-УНСО, до якої входило керівництво, ветерани та політв’язні, і трохи молоді, яка тримала прапори.

Виступали унсовці-політв’язні, зокрема, Ігор Мазур (Тополя), Владислав Мирончук і Володимир Горощук, який казав про батьків політв’язнів, співкоординатор "України без Кучми" Володимир Чемерис, комендант наметового містечка Олександр Ротаєнко, соціаліст Микола Лисак, голова КУН Степан Брацюнь, голова УНР Микола Поровський, Віталій Кононов, Андрій Юсов, голова Асоціації дослідників Голодомору Олександр Ушинський, політв’язні радянського режиму Василь Овсієнко і Степан Хмара, капітан І рангу Євген Лупаков від Спілки офіцерів України, Олеся Прийменко від організації "Жіноча січ", Сергій Кузан від МНК, актор Анатолій Паламаренко, журналіст Наталка Чангулі.

Не тільки згадували минуле - а казали багато про сучасну ситуацію, зокрема, про сучасних політв’язнів. Прийняли резолюцію - звернення до Президента як до гаранта Конституції, в якому вимагають негайно звільнити усіх політв"яз’нів і припинити кримінальні справи по них, звільнити із займаної посади українофоба Табачника, оприлюднити імена усіх замовників і справжніх виконавців "Справи 9 березня".




Більше фотографій у блозі Олени Білозерської .

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича