четвер, 17 березня 2011 р.

Глава Київського патріархату Філарет наголосив, що УПЦ КП підтримає виступ людей проти влади, "якщо це буде потрібно для збереження державності".

Якщо Україна опиниться на порозі народної революції, Київський патріархат підтримає виступ людей проти влади.
Про це наголосив глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет в інтерв'ю виданню "Комментарии".

"Якщо це буде потрібно для збереження державності - так. Так як незалежна православна церква може існувати тільки в незалежній державі", - зазначив він.

Філарет повідомив, що виступає проти того, щоб священики УПЦ КП ставали депутатами місцевих рад, однак "оскільки зараз йде боротьба", підтримка церкві необхідна.

"Наша принципова позиція така: ні єпископат, ні духовенство не повинні втручатися в державні справи. Але оскільки зараз йде боротьба, ми потребуємо підтримки і при будівництві храмів, і при виділенні земельних ділянок під церкви. Тому краще, якщо наші представники, священики, будуть в місцевих органах влади", - зауважив він.

Такожа глава УПЦ КП заперечив інформацію, що "патріарх Філарет нібито зберігає на американських рахунках мільйони".

"Я чув, що Філарет - найбагатша людина в Європі. Ще в дев'яності роки писали, що я пішов в автокефалію, прихопивши з собою мільярди рублів. Все це, звичайно, брехня, так як за радянських часів церква не могла мати ніяких рахунків. Навпаки, у церкви відбирали все і віддавали у Фонд миру", - запевнив глава церкви.

При цьому Філерет не виключив можливе об'єднання в єдину церкву українських православних і греко-католиків.

За його словами, це можливо тільки тоді, "коли вся українська церква стане автокефальною, об'єднається в одну Помісну православну церкву і буде визнана іншими православними церквами".

"Греко-католицька церква виникла тому, що Україна перебувала під католицькою Польщею. Частина тодішнього єпископату, щоб мати рівні права з римськими єпископами, пожертвувала православ'ям і підкорилася Риму. І коли Україна стала державою, головна причина, по якій греко-католики трималися Риму, відпала. Щоправда, за ці роки православні багато в чому стали католиками, але ми рідні по крові", - стверджує патріарх.

TCH

1 коментар:

Анонім сказав...

Філарет має рацію, і його підтримають не тільки вірні.

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича