середу, 12 листопада 2008 р.

ЛИТВА єдина з країн ЄС не зрадила Грузію

Литва виявилася єдиною країною, що висловилася на зустрічі голів МЗС країн Євросоюзу в Брюселі проти відновлення переговорів за новою базовою угодою Росія-ЄС, підтвердив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
«Литва була проти відновлення переговорів з Росією», — сказав журналістам Сікорський, що знаходиться в Брюселі.
Міністр також повідомив, що «Польща погодилася на відновлення переговорів ЄС-Росія». За словами Сікорського, Варшава вирішила, що слід «пливти в головній течії».
Голова польського зовнішньополітичного відомства особливо відзначив, що Росія після трирічної перерви відновила з 10 листопада постачання рослинницької продукції з Польщі. У січні 2008 року Росія зняла також заборону на постачання польських саджанців та іншої продукції рослинництва, не споживаної в їжу.
Нова угода РФ-ЄС покликана замінити угоду про партнерство і співпрацю, термін дії якого закінчився наприкінці 2007 року, і вона було автоматична продовжена.
Старт переговорному процесу, який спочатку тривалий час стримували спочатку Польща, а потім Литва, був даний 4 липня в Брюселі, а проведення другого раунду було заплановане в бельгійській столиці на 16 вересня. Проте лідери ЄС на екстреному саміті по Грузії 1 вересня в Брюселі вирішили на підтримку грузинської сторони припинити переговори з РФ, давши доручення Єврокомісії провести широкомасштабний «аудит» стану відносин з Росією.
«Сьогодні ми маємо переважну більшість (членів ЄС, які виступають на підтримку продовження переговорів) і вважаємо, що прийшов момент відновити діалог», — сказала єврокомісар із зовнішніх стосунків і європейської політики сусідства Беніта Фереро-Вальднер. Єврокомісарша повідомила, що дата відновлення переговорів поки не визначена, але розраховує, що це відбудеться після саміту РФ-ЄС 14 листопада в Ніцці. Відділ моніторингуКЦ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича