неділю, 16 листопада 2008 р.

Аспекти сучасного озброєння Сухопутних Військ Російської Федерації


Останнім часом ми вирішили поцікавитися сучасними озброєннями Російської Федерації, що протягом декількох останніх років надійшли або будуть надходити до з’єднань та частин Сухопутних Військ Російської Федерації. Під час останньої грузинської кампанії деякі мотострілецькі батальйони інтервенційних сил росіян були озброєні БТР-90, подекуди було помічено БМП-3, що знаходяться на озброєнні лише окремих підрозділів, що вказує: процес переозброєння лише почався. А Північнокавказький військовий округ зараз є округом першої категорії, яким, наприклад, в радянські часи був Білоруський. Танки Т-90, що являють собою продовження модифікації вже давно знайомого Т-72, теж є, хоч і у невеликих кількостях. Танки ці ні в чому не перевершували українську модифікацію. Хіба що кількістю та способом застосування. Бойовий вишкіл російських танкістів виявився все ж вищим, ніж у грузинських. Хоча здається на вишкіл грузинських танкістів затрачено доволі більше часу, моторесурсу та боєзапасу. Можливо і кураж більшим виявився у росіян. Все ж в юрбі грузин стає боягузливішим, а росіянин – навпаки, ймовірно.
Авіація росіян, судячи зі способу її дій взагалі ніякій модернізації не підлягає. Певна річ, ще не всіх російських пілотів позбивали міфічні «українські ракетники-зенітники». Але це не означає, що в разі нападу на Україну російські льотчики зможуть діяти в якийсь інший спосіб, ніж вони діяли в Грузії. Отож маємо якісь сподівання.
Стрілецька зброя «оновилась» серією штурмових гвинтівок АК-101/АК-103, які жодних принципіальних вдосконалень, а тим більше ідей не носять. Щось на зразок німецького комплексу Г-11 росіяни, як, до речі й американці, створити не здібні. В цьому останньому сімейку «калаша» трохи переробили зовнішній вигляд та скільки змогли покращили розсіювання, що однак не вплинуло кардинально на покращення характеристик. Ковровські кулемети «Печеніг» (7,62мм) та «Корд» (12,7мм) непогані, хоча новинкою вони вважатися не можуть, а в військах їх все одно дуже мало. Але проти Грузії це не принципово. З’явилися нові каски та частково бронежилети нових типів, та й старих типів теж не спостерігалося нестатку.
Каски і «броніки» мали новий, більш досконалий вигляд та форми, з покращеними індивідуальною підгонкою та вентиляцією. Ще нещодавно ці шоломи та бронежилети демонструвалися на російських військових та поліцейських виставках. Каски та «сфери» нових російських розробок мають значно вищу стійкість, але й більшу вартість від стандартної сталевої каски (шолому). Росіяни не пішли американським чи європейським шляхом. Застосовуючи самі лише полімери (кевлар та інше).Російський шолом складається з декількох різнорідних шарів. Верхній – це метал, або надміцні але тонкого шару сталі, або міцні надлегкі сплави (товстішого шару), середина – кераміко-вуглецевий шар до чотирьох міліметрів завтовшки. Він і є основним «утримуючим удар» шаром. Зі споду вже полімерний шар, що більше грає роль гумо-свинцевого підбою в танковій броні. За вагою такий шолом на диво легше десь на чверть від стандартної радянської сталевої каски, що тримала у 8-ми випадках з 10-ти «макарівську» кулю з трьох метрів і далі. Притому, що стінку каналізаційної труби ця куля пробивала ще з 20-ти метрів, хоч і через раз. А ця нова тримає «бронебійну» (зі сталевим сердечником) від ТТ-«Маузера» майже в упор (я гадаю, що теж десь метрів з трьох), а від «Калаша» - зі ста метрів. Трьохлінійного набою («снайпера», кулемет) цей шолом тримає з 250-300м – звичайний, з 500 – бронебійно-запалювальним. На зразку, що демонструвався на виставці, бронебійні сердечники куль стирчали ззовні з пробоїн. Вони застрягали в основному в керамічно-вуглецевому шарі, але на внутрішній поверхні спостерігалися помітні випуклості, що однак не заважали надягати її на голову. Але динамічний удар мав бути відчутний, незважаючи на м’яку підкладку на зразок мотоциклетної. В нагрудній бронепанелі (кірасє) – картина є ще більш обнадійливою (для росіян). Деякі бронежилети (6-го класу захисту, котрого раніше не було) тримають кулю БЗТ від АКМ (7,62мм, 7,9г) або кулю ЛПС від «трьохлінійного» набою 7,62/54R (СВД, ПКМ тощо) зі ста метрів. Щоправда представникові фірми приходилося вірити на слово. В усякому разі з приводу відстані обстрілу випробуваних зразків.
У російських танкістів також помічено у великих кількостях нові комбінезони зі спеціальних дещо вогнетривких тканин, а також нові шоломофони, що віддалено нагадують ізраїльські. Тобто вони точно представляють собою металеву чи з композитів каску, що має великі «пухлини» під «вуха»-навушники. УНА-УНСО

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича