середу, 5 листопада 2008 р.

«Русини» на ставці у Путіна

Діяльність сепаратистської організації Асоціації «Сойм підкарпатських русинів» фінансується з Москви. Про це свідчить лист на ім'я лідера «русинів», священика Української православної церкви Московського патріархату о. Дімітрія Сидора від якогось москвича, що представляється як «голова правління Фонду «Російський мир» В.Ніконов». Текст документу з посиланням на джерело в правоохоронних органах опублікувало ужгородське Інтернет-видання Закарпаття online.

Ніконов підтверджує виділення «Сойму» валютного траншу у розмірі 970 тисяч російських рублів. По курсу Нацбанку на 31 жовтня це рівно 210 490 грн. або 36 540 доларів. Ці кошти нібито призначені для «підтримки і розвитку русинських і російських недільних шкіл Закарпаття». Красномовним є той факт, що Ніконов нагадує про необхідність «надання щомісячних звітів до 29 числа кожного місяця». Отже, справа провокатора Сидора поставлена на постійне грошове постачання ззовні.

Хто ж такий цей щедрий Ніконов з Москви? Це ніхто інший, як 52-річний син високопоставленого офіцера НКВД і внук сталінського наркома закордонних справ Молотова. Свою кар'єру він починав завсектором ЦК КПРС і помічником голови КДБ СРСР. Ніконов є визнаним фахівцем із зовнішньополітичної доктрини сучасної Росії. У 2007 особисто Володимиром Путіном призначений на пост виконавчого директора правління урядового фонду «Русскій мір», що є по-суті одним із структурних підрозділів Служби зовнішньої розвідки РФ.

Фонд «Русскій мір» сворено згідно з Указом № 796 президента Росії В.Путіна від 21 червня 2007 року з метою «підтримки російської культури та мови за кордоном». Співзасновниками Фонду є МЗС Росії та Міністерство освіти і науки РФ. Фінансується за рахунок держави.

Багатий досвід агентурної роботи Ніконова пов'язаний з викладанням в Калтехе (Каліфорнійському технологічному інституті, США) впродовж 1992-1993 рр., а також з керівництвом комісією Держдуми по розслідуванню причин і обставин виникнення кризової ситуації в Чеченській Республіці (друга половина 90-х рр.). «Русинським» проектом Ніконов займається з 2005 року. Як вдалося дізнатися журналістам сайту RUpor, в кінці весни цього року він особисто побував на Закарпатті і ретельно вивчив ситуацію з просуванням проекту о. Сидора. Після цього «русинам» було запропоновано відмовитися від первинної ідеї з ескалацією збройного конфлікту з залученням російських «миротворців». Натомість ФСБ пропонує Сидору зробити ставку на поетапне розхитування ситуації в краю і підвищення рівня штучної політичної самосвідомості «русинів». Головним методом в даному випадку повинна стати повномасштабна русифікація області. На це Москва грошей не шкодує.

Нижче наводиться повний текст листа Ніконова до Сидора від 19.10.2008 р. мовою оригіналу.

«119285 г. Москва. Мосфильмовская улица. д.40. тел.Ч факс: +7 495 980 25 62 Исх. № 24555102008

Уважаемый господин Сидор Димитрий Димитриевич!

Имею честь сообщить Вам, что Ваша заявка № 667892008 от имени общественной организации Ассоциация Сойм Подкарпатских Русинов на «Поддержку и развитие русинских и русских воскресных школ Закарпатья», Украина, удовлетворена. Согласно Вашей заявке, которую Вы переслали экспресс почтой, Правлением Фонда «Русский Мир» выделено 970 тысяч рублей. Для перевода денег просим в телефонном режиме согласовать с грант-менеджером вопрос банковского счета на который должны поступить деньги. Отчет просим осуществлять согласно наданым формулярам и календарному плану (приложения 2,4,5) до 1 мая 2009 года. Также повторно обращаем Ваше внимание на необходимость предоставления ежемесячных отчетов до 29 числа каждого месяца.

С глубоким уважением, Председатель Правления фонда "Русский мир" В.А. Никонов

19 октября 2008 года»

Створення русофільських осередків дестабілізації – головна стратегія Кремля. Саме такі осередки тепер створюються і в Україні. Це Крим, «Донбасская республіка», «Новоросія» (Одещина) і, власне, «Підкарпатська Русь». Тому влада зобов’язана негайно дати відсіч всім спробам Кремля розколоти Україну. В іншому разі нас чекає доля Грузії. Андрій Левус

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича