середу, 19 листопада 2008 р.

ОСТАННІ ІЗ АРМІЇ ЧУПРИНКИ



На місці останнього бою членів ОУН з органами НКВС 26 жовтня в лісі поблизу хутора Лози відбулося урочисте віче зі вшанування пам'яті героїв ОУН-УПА. Організатором заходу виступила Бережанська станиця НСОУ „Пласт”.
Священики УГКЦ, УПЦ та УАПЦ із сіл Божиків, Шумляни та міста Підгаєць відправили панахиду. В урочистостях взяли участь творчі колективи сіл Божиків, Волощина та Квіткове. У виконанні учнів та пластунів із Божиківської школи присутні мали змогу почути вірші та пісні на повстанську тематику. Звукопідсилюючу апаратуру для свята надано Бережанським представництвом ВАТ «Укртелеком».
Ведучі свята Бережанські пл. прих. Юля Пудлик та Назарій Здирко по завершені свята запросили всіх присутніх почастувати повстанським чаєм, який приготували скаути із с. Саранчуки. Своєю патріотичною імпрезою приємно здивували підгаєцькі пластуни під керівництвом Володимира Федорчука.
До присутніх звернулися перший заступник голови Бережанської районної державної адміністрації Володимир Петровський, депутат обласної ради, начальник головного управління з питань внутрішньої політики обласної державної адміністрації Володимир Ткач, голова політичної референтури Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С.Бандери Іван Сута. В урочистостях також взяли участь начальник головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту ОДА Володимир Гульовський, голова РДА Віктор Зінчук, голова районної ради Роман Висоцький із заступником Василем Пуківським, члени районних молодіжних громадських організацій НСОУ «Пласт» військово-патріотичного клубу «Легіонер», «Молода Україна» та ФСК «Навігатор», а також туристи із будинку творчості школярів на чолі зі своїм наставником Михайлом Слабодухом. Усі присутні на святі мали змогу відвідати показовий табір, який організували члени Бережанського «Пласту».
Місце останнього повстанського бою на території Бережанського району, як зазначив відповідальний за проведення заходу голова Бережанської СПС, ст. пл. прих. Микола Марущак, є по-героїчному унікальне. Тож кому, як не молодим патріотам, сьогодні потрібно ним опікуватися? Минулого року саме бережанські пластуни доклали максимум зусиль до того аби це місце мало належний вигляд. Литвинівськими лісниками ДП „Бережанське ЛМГ” за сприяння підгаєцької влади було встановлено дубовий хрест. Упродовж цілого року за цим місцем доглядали та впорядковували пластуни із Божикова.
Бій біля хутора Лози відбувся 14 квітня 1960 року. О 10-й ранку до лісу понаїхало багато військових. Як пригадувала Марія Пальчак, упівці того дня ніби передчували щось недобре. Але переслідувачів вони побачили надто пізно – коли їх уже оточили з усіх боків. Стрілянину чули всі навколишні села. Повстанці вирішили живими не здаватися. Остання куля за повстанським законом обірвала життя молодим Лицарям, останнім із армії Чупринки. Дружина Петра Марія Пальчак, важко поранена, вистрілила собі у скроню. Але куля застрягла в черепі, і рана виявилася несмертельною. Марія опритомніла у лікарні. В її палаті постійно чергували співробітники КДБ. Про смерть свого чоловіка Петра Пасічного та його товариша Олега Цетнарського жінка дізналася багато років потому. Слідчі їй брехали, що ті арештовані і дають проти неї покази. Однак Марія нікого не здала. Далі на неї чекали 5 місяців тортур у підземельному ізоляторі КҐБ у Тернополі та публічний суд, аби інші боялися. Воячку засудили до 5 років в’язниці та 10 – таборів. Після Мордовії, Марія повернулася в рідні Шумляни, де проживала в будинку своєї сестри. Померла у 1997 році.
Бережанщина завжди була центром національно-визвольної боротьби, про що свідчать численні стрілецькі й повстанські могили. Щиро сподіваємося, що до хреста на місці останнього бою УПА ніколи не заростатиме стежина палких послідовників та молодих націоналістів і в скорому майбутньому на цьому місці буде встановлено пантеон слави тим, кому ми з вами завдячуємо своїм життям.
Слава Україні! Героям слава! Олег ЗАХАРКІВ, м. Бережани, Тернопільська обл.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича