неділю, 16 листопада 2008 р.

У Берліні школярі та ультраправі розгромили лівацьку виставку


В четвер, 13 листопада, в Берліні близько 1000 школярів і активістів політичних організацій з числа німецький автономних націоналістів розгромили організовану Університетом Гумбольта антифашистську виставку "Віддані і продані", що розповідає про репресії єврейських підприємців в гітлерівській Німеччині. Як розповів виданню The Jerusalem Post президент університету Крістоф Маркшис (Christoph Markschies), дії вандалів мали виражену антисемітську спрямованість. За словами директора, один з погромників викрикнув фразу "Проклятий Ізраїль!"
Директор відзначив, що бійці вибрали своєю мішенню Університет Гумбольта через його давні і тісні зв'язків з Ізраїлем. Маркшис також сказав, що за нападом можуть стояти активісти "Чорного блоку", організації, що пропагує антисемітизм і антисіонізм під виглядом анти фашизму (це нова тактика німецьких ультра-правих – прим.пер.). Він підкреслив, що в 30-х роках єврейські погроми починалися так само.
Того ж дня в Берліні проходила мирна демонстрація школярів, що вимагають поліпшення якості освіти. За словами Лі Хайльшера (Lee Hielscher), представника організаторів демонстрації, проводиться опитування очевидців погрому, і поки ще рано судити про те, були це учасники демонстрації чи ні. Також він відзначив, що фраза "Проклятий Ізраїль!" не є проявом антисемітизму, а всього лише "підкреслює деякі проблеми держави Ізраїль". (Прийняте ООН "робоче визначення" антисемітизму включає заперечення права держави Ізраїль на існування).
Ніклас Вухенауер (Niklas Wuchenauer), представник організації "Зруйнуємо перешкоди в освіті", що брала участь в демонстрації, також відзначив, що нібито виголошена погромником фраза не є проявом антисемітизму, а несе сенс "Створення в 1947 році єврейської національної держави було не кращим рішенням ООН".
Вухенауер пояснив, що антисемітизм не дуже поширений в середовищі школярів, так що погром в університеті було зроблено звичайними школярами, а не правими радикалами.
Представник єврейської общини Берліна Майя Цеден (Maya Zehden) поділилася думкою, що розгром виставки учасниками мирної демонстрації є вираженням "збоченого політичного бачення". За її словами, важливо розуміти, що в безладах брала участь лише мала частина школярів, решта продовжувала демонстрацію мирно.
"Демонстранти прекрасно впоралися з доведення своєї позиції. Якщо школярі можуть бути такими невігласами, систему освіти дійсно необхідно реформувати", – так прокоментувала ситуацію Белінда Купер (Belinda Cooper), колишня викладачка Університету Гумбольта. УНТП

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича