неділю, 29 травня 2011 р.

Примусове голодування і суд над Луценком



Зонд для годування - в шлунку в'язня. Чоловіка міцно тримають бійці спецпідрозділу. Тепер в нього можна влити все, що завгодно. Лікар набирає поживну суміш в шприц Жане. З рота в'язня крапає слина. Він позбавлений можливості чинити будь-який опір. Рідину вводять йому у шлунок...

Журналіст Костянтин Усов: "Це -- один із найскладніших дослідів, який нам доводилось проводити перед увімкненою камерою. Європейський суд із прав людини визнав примусове годування проявом насильства і тортур. Але в українських тюрмах воно відбувається і в наші дні. Тому і тут усе -- справжнє. Лікар. Зонд. Суміш. Інструменти. Спецпідрозділ. Піддослідний спеціально не їв кілька днів, готувався фізично і морально. І це не елемент телевізійної інтриги. Якщо у вас не досить сильні нерви, або чутлива психіка -- краще не дивитися".

Ця процедура -- така собі тюремна легенда. Багато людей чули про те, що вона існує, хтось здогадується, як вона проводиться, але майже ніхто не бачив ці тортури на власні очі.

Костянтин Усов: "Швидше за все Юрій Луценко вже не зможе вийти на волю. Якими б нікчемними не здавались його звинувачення, кожний, хто трохи володіє особливостями української правоохоронної системи, знає -- якщо людина пробула за гратами без вироку суду більше року -- її вже ніколи не виправдають і ніколи не покарають умовно. Адже тоді це означатиме, що особа перебувала під вартою незаконно. І хтось, у свою чергу, матиме за це відповісти. Сісти у в'язницю замість неї. А каральна система цього не допустить. Вона добре вміє самозбережуватись. І ніколи не здає своїх. Особливо там, де мала місце проста жорстока політика"
=======================
АВТОР: Костянтин Усов
РЕЖИСЕР: Олександр Єрьоменко, Ірина Новосаденко
ОПЕРАТОРИ: Володимир Юр'єв, Кирило Лазаревич
РЕДАКТОРИ: Федір Сидорук, Артем Шевченко
=======================
Програма "Знак Оклику", ТВі, 2011 р.

Майдан

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича