понеділок, 9 травня 2011 р.

Чехи зняли документальний фільм «Бандерівці»


Минулого тижня на чеському громадському телебаченні відбулася прем’єра нового документального фільму «Бандерівці». Над фільмом працювала група чеських фахівців – істориків і публіцистів. Головними його героями є учасники подій Другої світової війни – вояки Української повстанської армії, а також багато свідків – українців, чехів, словаків.

Фільм розкриває широку панораму подій – від перший боїв УПА до рейдів через Словаччину і Чехію й до еміграції окремих формувань на Захід, інформує Радіо Свобода.
В основу фільму чеські автори на чолі з режисером Алешем Коуделою поклали свідчення очевидців боротьби Української повстанської армії за незалежність України.
У споминах розкриваються складні переплетіння людських доль на тлі безперестанних боїв і драматичних стосунків із місцевим населенням в Україні, а потім у Словаччині та Чехії.
«Я не хочу ворогувати ні з євреями, ні з німцями, ні навіть з росіянами. Їх теж там кривдили. Єдиний ворог – ота комуністична система і всі ті, які поневолюють мій народ», – говорить один зі свідків боїв УПА в Галичині.
Для чеського глядача важливо було дізнатись також, що історія Організації українських націоналістів почала писатись саме в Чехії, зауважив один із авторів фільму, публіцист Мілан Сіручек.
«Організація українських націоналістів бере свій початок у Празі, в Чехословаччині. Це були передусім українські офіцери, вояки, які як військовополонені, або, втікаючи від більшовиків, прийшли до нас і в 1919 році заснували тут Українську військову організацію», – зазначив Сіручек.
Чехи відшукали унікальні документальні кадри боїв, життя у криївках чи рейдів вояків УПА, інколи упівці пересувалися по кілька діб поспіль без відпочинку. Усе це у фільмі коментують чеські та українські історики.
Потрібно розібратись і докладно вивчати історичні факти, зазначає режисер фільму Алеш Коудела. «Питання, звичайно, полягає в тому, з якої основи починались події. Адже у 20-х роках сталінська система в Україні запровадила жахливий терор, нам відомо також про мільйони жертв Голодомору 30-х років. Сталін правив терором, він розстріляв майже всю українську інтелігенцію, середнє й вище керівництво своєї армії. А українці завжди воювали за свою незалежність, тому, потрапивши в залежність від більшовиків, вони прагнули самовизначення і своєї незалежності», – наголосив режисер фільму.
Чеський фільм «Бандерівці» торкається драматичних подій, він розповідає про людей, які в боротьбі за волю не раз переступали межу, йшли на крайнощі. Одні загинули в бою, інших сталінських режим розстріляв чи запроторив до ГУЛАГу, комусь пощастило вижити. Та передусім автори кінострічки звертаються до сучасників, які мають знайти для себе відповіді на непрості запитання. Скинувши з пліч тягар витворених комуністичним режимом політичних стереотипів, саме вони повинні визначити для себе, ким були бандерівці – бандитами чи героями України.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича