суботу, 7 березня 2009 р.

8 Березня - це іудейський Пурим 1910 року. 23 лютого - той же Пурим, але за старим стилем

Святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня небезпідставно пов’язують з ім’ям німкені Клари Ейснер (у заміжжі Цеткін), яка була великою шанувальницею головної героїні однієї з книг Тори – Книги Есфірі - і таємною прихильницею єврейських традицій. Тому навряд чи можна вважати простим збігом те, що вперше день "нової" жінки, жінки-революціонерки відзначався 8 березня 1910-го, що збіглося того року саме з Пуримом.




До речі, 23 лютого - це те саме 8 березня, але за старим стилем. Той же Пурим. За вісім років цей день звикли вважати всенародним святом трудящих, тому вже 1918-го його відзначали як «чоловічий» день - «День Червоної Армії» як пам’ять про перший бій і першу перемогу. Але у 18-му не було ще ні Червоної армії, не було її великих перемог, а тим більше їхніх річниць.

Правда, 23 лютого 1917 року сталася «Лютнева революція»: більшовики не зіграли тоді провідної ролі в скиненні самодержавства, але згодом благополучно записали цю перемогу собі в архів. А рік по тому, 23 лютого 1918 року ЦВК Раднаркому прийняв рішення про прийняття умов Брестського миру - капітуляції Росії в Першій світовій війні, названій більшовиками імперіалістичною.

Цікаво, що сам Пурим – не релігійне свято (про це, до речі, говориться і в «Єврейській енциклопедії»). Це свято знищення усіх ворогів іудеїв

1 коментар:

Анонім сказав...

досить цікаво...

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича