четвер, 26 березня 2009 р.

ПРИДНІСТРОВ'Я: МОЛДОВСЬКЕ? РОСІЙСЬКЕ? А МОЖЕ – УКРАЇНСЬКЕ?.


Україна, як ми знаємо, приєднавшись до Заключного Акту наради в Гельсінкі 1975 року, обстоює непорушність повоєнного територіяльного устрою, про що повсюдно й заявляє. Хоча саме Україна могла б висунути претензії щодо примусового вилучення її земель. І яскравий приклад цього – територія лівобережного Придністров'я, що входить нині до складу Молдови.

Придністров'я - це споконвіку Українські землі, ще від часів Київської Русі. На них 1917 року була проголошена влада Української Народної Республіки, а після її загибелі тут опинилися при владі більшовики. До 1924 року Придністров'я входило до складу Одеського, Балтського і Тульчинського округів УССР, потім на цих землях створено Молдовську Автономію в складі УССР: то була автономія для молдован, де їх було лише 31%, натомість українців 49,65%.

Та про все почергово.

4 лютого 1924 року відомий комбриґ Григорій Котовський надіслав листа до ЦК РКП(б) з пропозицією створити Молдовську Совєтську Соціялістичну Республіку. Оскільки Бесарабію на той час було окуповано Румунією, Котовський пропонував утворити МССР за рахунок земель УССР.

Незважаючи на супротив керівництва УССР, Політбюро ЦК РКП(б) 29 липня 1924 року ухвалило рішення „вважати за необхідне передусім з політичних міркувань виокремлення молдовського населення у спеціяльну Автономну Республіку і запропонувати ЦК КП(б)У дати відповідні директиви совєцьким органам”.

„Совєтські органи” України смиренно підкорилися, і 12 жовтня 1924 року ІІІ сесія Всеукраїнського центрального виконавчого комітету ухвалила рішення про створення у складі УССР Молдовської Автономної Совєтської Соціялістичної Республіки. У складі УССР, наголошую.

А 1940, як відомо, Совєтський Союз зажадав від Румунії повернути Бесарабію. Після того, як красная армія перейшла Дністер, постало питання про створення Молдовської Совєтської Соціялістичної Республіки з центром у Кишиневі, що й було оформлено законом СССР від 2 серпня 1940 року.

Але річ у тому, що до складу молдовського державного новоутворення увійшла територія Придністров’я, що належала УССР. Отже, мало б бути рішення „верховної ради” „суверенної” УССР про передання цього реґіону новій “суверенній” „державі” – Молдовській ССР. І, природно, про це зобовязані були сповістити засоби масової інформації, принаймні, українські.

Проте, перегортаючи, скажімо, тодішній український орган – газету”Комуніст”, ви не зможете знайти згадки не лише про сесію „верховної ради” УССР з цього питання, а й засідання її президії.

Зате є інформація, що Указом Президії ВР УССР хутір Любимівка передається з Солонянського району до Токмаківського району Дніпропетровської області…

А щодо питання, котре нас цікавить, то є ось таке повідомлення: ”Висловлюючи волю і сподівання молдовського населення, яке живе по обидва береги Дністра, совнарком Молдовської АССР і молдовський обком КП(б)У внесли до совнаркому СССР і ЦК ВКП(б) пропозицію про воззєднання молдовського населення Бесарабії з молдовським населенням Молдовської Автономної Совєцької Соціялістичної Республіки. СНК СССР і ЦК ВКП(б) підтримали прохання молдовських організацій і вирішили увійти у ВР СССР з відповідними пропозиціями”. А та, як ми вже знаємо, 2 серпня узаконила цю пропозицію.

Звісно, перепідпорядкування навіть хутора між районами – акт державної влади, про який мають знати всі, а про передання навіть кількох районів до складу сусідньої держави можна було й не згадувати. Коли б не спеціяльна стаття з тодішньої Конституції УССР, де чітко зазначалося: „Територія Української ССР не може бути змінена без згоди УССР”. А річ у тому, що не збиралася ВР УССР з цього питання – адже до неї ніхто не звертався. Просто “молдовські організації” (що розташовувалися, до речі, на території УССР) обійшли її, вийшовши напряму на Москву.

Ось вам і “суверенна державність” УССР. Це зовсім не те, що в 1954 році ВР РСФСР просила ВР УССР прийняти до складу України Крим…
Володимир СЕРГІЙЧУК,
професор КНУ ім. Тараса Шевченка,
доктор історичних наук

Бандерівець

1 коментар:

Анонім сказав...

Треба ж якось задумуватися й про повернення власне української території Україні. А "нашій" владі поцимбалам...

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича