четвер, 5 листопада 2009 р.

Польща просить США захистити її від можливої російської агресії


Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликає США розмістити підрозділи американських збройних сил на території республіки.

«Нашим бажанням було б отримати американські війська, розміщені в нашій країні, як щит проти російської агресії», — сказав Сікорський, виступаючи в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. При цьому він додав, що «поки в Польщі тільки шість американських солдатів».

«Ми прикордонна країна НАТО і знаємо, що це означає», — заявив голова польського МЗС.

Сікорський відзначив, що особливу стурбованість у Варшави викликали великомасштабні навчання, проведені у вересні Росією і Білоруссю, які, за його словами, включали імітацію використання ядерної зброї й інсценування висадки на польське узбережжя.

«Нам незрозуміло, що стоїть за цими навчаннями, яку звістку Росія хоче послати світові, коли проводить найкрупніші навчання на кордонах НАТО з моменту розпаду Радянського Союзу», — заявив Сікорський.

«Коли 10 років тому Польща вступила до НАТО, Росії було обіцяно, що значні сили НАТО не прямуватимуть в регіон», — сказав він.

«Проте ніхто у той час не говорив, що ніколи і ніякі сили не будуть розміщені, і це справа, яку слід зробити», — заявив голова МЗС Польщі.

Сікорський також повідомив, що в Польщі пройшов «первинний дискомфорт», викликаний відмовою Вашингтона від розміщення на території республіки елементів ПРО.

«Це — справа минулого», — сказав він.

КАВКАЗ ЦЕНТР

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича