суботу, 7 листопада 2009 р.

Майор Малік Хасан влаштував Ірак в Техасі




Американський майор Малік Надаль Хасан, який вбив і поранив більше 40 американських солдатів на військовій базі Fort Hood в Техасі, був ярим противником війни в Іраці, при цьому його мали намір відправити до зони бойових дій в кінці листопада, стверджують американські ЗМІ.

За словами товаришів по службі, він нібито був «засмучений» цією перспективою, передає агентство Associated Press.

«Мотиви досі незрозумілі, але влада вважає, що він не був учасником терористичної змови», поспішила запевнити влада США.

В четвер вдень Хасан, військовий лікар-психіатр, влаштував стрілянину в центрі, де солдати готуються до відправки до Іраку. 11 осіб вбито на місці, один помер пізніше в лікарні, 31 отримав поранення.

Сам Хасан був поранений, проте вижив. Його стан оцінюється як стабільний.

Влада з посиланням на родичку лікаря висунула версію, що «чоловіка звели з розуму страх перед поїздкою на фронт і страшні історії про війну, які він чув від своїх пацієнтів».

Вона також заявила, що після 11 вересня 2001 року Хасана гнобили через його йорданське походження. Незадовго до розстрілу Хасан найняв адвоката, щоб той допоміг йому піти з армії, повідомляє ABC News.

Влада США заявляє, що доктор Хасан виступав проти воєн в Іраку і Афганістані і не приховував цього. У розмовах він висловлював надію, що президент Обама виведе звідти військо.

При цьому представники американської влади особливо напирають на те, що «при обговоренні цих питань він ставав емоційніший і сперечався з тими, хто підтримував військові операції». Про це телеканалу Fox News розповів відставний полковник Тері Лі, колишній товариш по службі Хасана.

«Майор Хасан відкрито заявляв, що мусульмани мають право битися з американськими агресорами і, з чуток, висловлював радість, коли в червні в результаті стрілянини біля призовного пункту в місті Літтл-Рок загинув військовий», повідомив Чи полковник.

Малік Надаль Хасан, якому, за різними даними, 39 або 40 років, був переведений на техаську базу в липні. До цього він шість років пропрацював в армійському медичному центрі у Вашингтоні, де займався психологічною реабілітацією військовослужбовців і превентивною психіатрією.

Влада США повідомляє, що близько півроку тому Хасан потрапив у поле зору спецслужб, коли в інтернеті з'явилися повідомлення, в яких він обговорював атаки Шахідів, відзиваючись про них позитивно.

Доктор Хасан має йорданське коріння, але народився в штаті Вірджинія і ніколи не виїжджав за межі США. Хасан все життя був мусульманином і регулярно відвідував молитви, розповів колишній імам мечеті в Сілвер-Спрінгс в Меріленді, до якої ходив майор.

«Ніщо не видавало в Хасані радикала чи екстреміста», відзначив імам.

«Ми навіть майже не обговорювали політику, — підкреслив імам. — Переважно ми розмовляли на релігійні теми, нічого особливо спірного, нічого екстремістського».

«Стрілянина на базі Fort Hood — це кримінальний злочин, ніяких відомостей про терористичну змову у влади немає», повідомило високопоставлене джерело в адміністрації у бесіді з NBC News.

Fort Hood — найбільша американська військова база в світі, тут розквартировані близько 50 тис. військовослужбовців і працюють близько 9 тис. цивільних службовців.

Кавказ центр

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича