понеділок, 1 вересня 2008 р.

Захід-Росії: Тримайтеся подалі від України

Грузинська криза не повинна повторитися в Україні! Ми цього не допустимо! – запевняють міністри закордонних справ кількох західних країн. Чи не найгучніше в цьому хорі на підтримку України лунав у Києві голос глави МЗС Британії Девіда Мілібенда, - пишуть у The Financial Times Стефан Вегстил, Джеймс Бліц та Роман Олеарчик.
Британія чи не найгучніше серед інших висловилася на підтримку України у середу – саме зараз, коли на Заході зростають побоювання щодо можливих спроб Росії закріпити свою перемогу у Грузії, загрожуючи сусіднім державам.
У промові під час візиту до Києва, міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд закликав Європейський Союз та НАТО вдатися до «жорстокого підходу» у стосунках із Москвою після її військових дій у Грузії.
«Росія не повинна засвоїти неправильний урок із грузинської кризи. Не можна поступатися фундаментальними принципами територіальної цілісності, верховенства демократії та міжнародного права», - заявив він.
Вразливі сусіди Росії
Зауваження пана Мілібенда були тотожними застереженням Бернарда Кушнера, міністра закордонних справ Франції, Оллі Рена, комісара ЄС з питань розширення, та Карла Більдта, міністра закордонних справ Швеції.
Всі вони виступали із заявами цього тижня після того, як Москва визнала незалежність сепаратистських грузинських територій Абхазії та Південної Осетії, що стало першою спробою переглянути міждержавні кордони на території колишнього Радянського Союзу з часів його розпаду у 1991 році.
Пан Кушнер застеріг, що ситуація «дуже небезпечна» через те, що Росія зараз може розглядати інші країни як потенційні цілі, наприклад, розділену Молдову та Україну із стратегічно важливим Кримським півостровом.
Ці заяви зроблені у час підготовки ЄС до екстреного саміту з приводу ситуації в Грузії та давно запланованого саміту ЄС-Україна 9 вересня.
США схвалили заяву пана Мілібенда, однак не надійшло негайної реакції з Москви, яка перейшла на примирливий тон, закликавши Захід не розривати обширні взаємозв’язки. Дмітрій Медвєдєв, президент Росії, перебував у Таджикистані на саміті країн Центральної Азії, включаючи Китай, де він шукав підтримки своїм діям у Грузії.
Пан Більдт в інтерв‘ю Financial Times, розкритикував Росію, назвавши її «державою 19-го століття».
Тим часом Віктор Ющенко, прозахідний президент України, «підлив олії у вогонь» конфлікту із Росією, поставивши під сумнів умови орендного договору, на яких Росія використовує в Криму український порт Севастополь для свого Чорноморського флоту. Український президент також засудив російські дії у Грузії, заявивши: «Те, що сталося – загроза для всіх, не тільки для однієї країни».
Ющенку вторить президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який у сьогоднішньому номері Financial Times пише: «Тепер справа стосується не тільки моєї маленької країни, а й спроможності Заходу твердо стояти на своїх позиціях та захищати принциповий підхід щодо міжнародної безпеки.».
Тим часом США уникнули потенційної сутички із Росією, направивши два військові кораблі із допомогою у підконтрольний Грузії порт Батумі замість підконтрольного Москві Поті.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича