суботу, 20 вересня 2008 р.

Татари Ідель-Уралу зажадали незалежності від Росії

Татарська партія національної незалежності «Іттіфак» закликала до боротьби за державну незалежність і виходу зі складу Російської Федерації. Про це сказано в офіційній заяві партії з нагоди 456-ї роковини взяття Іваном Грозним Казані, яка була передана до редакції КЦ.
«У 21 столітті Російська імперія, зібравшись всіма останніми силами, знову накинулася на татар, поставивши перед собою мету знищити нас, як націю. По всій Росії закриваються татарські школи, а в тих, що залишилися, татарська мова не викладається; російські в'язниці переповнені мусульманами-татарами; наші співвітчизники вимушені жити в радіаційних зонах; в татарського народу у цій країні немає ніяких прав», — сказано в заяві.
«У таких умовах в нас залишається тільки два виходи — підняти народ на боротьбу за незалежність і, побудувавши власну татарську державу, почати жити за своїми законами, або перетворитися на росіян і припинити існування, як самостійна нація. Ми, татари, повинні обрати перший шлях — це життя, боротьба і перемога! Правда на нашому боці!», — вважають автори документу.
У нім також мовиться, що татарський народ, беручи за основу визвольну боротьбу, що триває 456 років і забрала життя мільйонів татарських шахідів, Декларацію про Державний Суверенітет, прийняту 30 серпня 1990 року парламентом республіки Татарстан, і підкріплену результатами народного референдуму 1992 року, «заявляє про своє право на самовизначення і проголошення незалежної татарської держави».
«Іттіфак» наполягає на тому, що міжнародне співтовариство, яке визнало державну незалежність Косова, і Російська Федерація, що визнала Абхазію і Південну Осетію, «повинні визнати незалежність Республіки Татарстан».
«Татарський народ має повне право жити в своій, незалежній державі! Татари, де б вони не проживали, повинні виступити із зверненням про визнання державної незалежності Татарстану!», — закликають татари Идель-Уралу.
Нагадаємо, що раніше про бажання «вийти зі складу РФ» заявило промосковське опозиційне угрупування в Інгушетії (Імарат Кавказ) і Башкортостану (Південний Урал).
19 вересня текст «Звернення до татарської нації» Фаузії Байрамової, голови татарської партії національної незалежності «Іттіфак», члена виконкому Всесвітнього конгресу татар, був опублікований в російськомовній казанській газеті «Зірка Поволжжя».
Звернення приурочене до 456-ї роковини захоплення Казані військом Івана Грозного, яка наближається, і повне вимог визнання державної незалежності Татарстану.
«Міжнародне співтовариство, що визнало державну незалежність Косова і Російська Федерація, що визнала Абхазію і Південну Осетію, — мовиться в обігу, — повинні визнати незалежність Республіки Татарстан».
«Цілих 456 років татарський народ змушений був жити під п'ятою колонізатора», — заявляє Фаузія Байрамова і закликає відзначати 15 жовтня, день взяття Казані, «не плачем і скорботою, а гучними вимогами незалежності».
Раніше свої вимоги до Росії визнати незалежність Татарстану пред'явив через New York Times Татарський суспільний центр.
«Вперше в своїй новітній історії Росія визнала незалежність краю, населеного її громадянами (Абхазія, Південна Осетія — КЦ). Тепер Росія втратила моральне право не визнавати нас», — заявив головний редактор казанської опозиційної газети «Зірка Поволжжя» Рашит Ахметов американському кореспондентові.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича