вівторок, 9 вересня 2008 р.

Башкіри зажадали від Москви надати їм незалежність

Башкіри виступили за створення Комітету Звільнення Народів Росії. Організація башкирських націоналістів КYК БУРЕ вимагає від Кремля забезпечити право народу республіки на самовизначення. Про це мовиться у відкритій заяві організації, текст якої потрапив у ЗМІ.
Якщо це звернення не буде почуте, башкирські націоналісти обіцяють організувати масштабну акцію протесту за участю національних рухів всіх народів Росії, насильно утримуваних у складі в'язниці народів (РФ).
«Російська влада, підтримуючи народи Південної Осетії і Абхазії, що постраждали від актів грузинської агресії, ігнорує елементарні потреби башкирського народу. Через 450 років перебування башкирів в одній з Москвою державі, в столиці Росії нас перестали бачити і чути, владі нецікава доля «приручених» башкир, у яких, як вона вважає, вже немає іншого виходу.», — мовиться в заяві руху «КYК БУРЕ».
Коментуючи це звернення, Тімур Мухтаров в інтерв'ю «Новому Регіону» відзначив, що у випадку невиконання вимог громадські організації усіх корінних народів Росії, мають намір провести масову акцію протесту.
За повідомленнями кореспондента Net14.org, російські націоналісти також готові приєднатися до акції протесту.
«Російська Конституція надає народам Росії свої національні автономії — за винятком Російського народу. Тому народу, який створив Російську державу, захищав і розширював його межі, надавав притулок іншим народам, законом цієї держави не надано право навіть називатися державоутворюючим.
В татарського народу є своя республіка; є вона і в якутів, башкирів, дагестанців, чеченців — а в росіян немає ні своєї конституції, ні свого президента. Тому всі повинні знати, що в Російській Федерації відбувається дискримінація російського народу за національною і релігійною ознакою, і ця дискримінація закріплена на законодавчому рівні», — прокоментували ситуацію російські націоналісти.
Нагадаємо, що раніше ІРНЕ і КЦ вже повідомляли про те, що деякі етнічні росіяни (поки в приватному порядку) почали публічно заявляти про свій вихід з нелегітимної «Російської Федерації».
«Російська Федерація (РФ) впродовж багатьох років порушує основні положення власної Конституції, фактично не є ні демократичною, ні правовою державою, не забезпечує верховенства і взагалі дотримання прав і свобід людини і громадянина.
РФ більш не є федеральною державою, не відповідаючи, таким чином, не тільки своїй Конституції, але навіть своїй назві. Заявляю про НЕВИЗНАННЯ самопроголошеного утворення «Російська Федерація» (далі — «так звана «Російська Федерація»») суверенною державою, суб'єктом міжнародного права і взагалі носієм будь-якої легітимності.
У зв'язку з цим я вважаю себе вільним від будь-яких зобов'язань перед так званою «Російською Федерацією» і розглядаю її територію як окуповану нелегітимним режимом.», — мовиться у відкритій Декларації москаля Юрія Нестеренка.
У зв'язку з останніми подіями також варто відзначити і політичну акцію Нижньотагільських молодіжних активістів, які тиждень тому публічно зажадали від влади РФ створити в Росії національні школи для російських дітей.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича