понеділок, 1 червня 2009 р.

Презумпція невиновності українців не стосується


Одним із тезисів презумпції невиновності є те, що будь-який обгрунтований сумнів в доказах трактується на користь обвинуваченого. Також, законами встановлено, що обвинувачений (підсудний) вважається невинуватим, поки його провина не буде доведена у встановленому законом порядку.

В Європі начебто дуже пильно стежать за дотриманням прав людини і вищевказані тези є ніби то непорушними для європейців. Але не стосовно українців. Нехай, навіть громадян США. Так сталося із нашим співвітчизником, який доживав віку в США. Його чекала не зовсім спокійна старість.

Івана Дем'янюка вигнали із країни, де він прожив більшу половину свого життя, платив податки і був повноправним громадянином. Чому? Тому що існують чутки про його причетність до знищення 29 тисяч жидів. Це при тому, що ще у 1993 році в Ізраїлі не було доведено жодного із обвинувачень цього вже дуже немолодого українця. І при тому, що він хворий і може не перенести ще однієї судової тяганини.

Попри все це газети, які відомо кому належать, наввипередки публікують статті про "вбивцю 29 тисяч євреїв", "колабораціоніста" тощо. Не маючи ані доказів його вини, ані краплі людської гідності, ці негідники намагаються познущатися не тільки над старою і хворою людиною, але й над українцями вцілому.

На захист честі Івана Дем'янюка стали громадяни Канади і США українського походження, до них долучаємося і ми. Тому що терпіти таке зухвальство українські праві не будуть. Ми солідарні із українцями США та Канади і ми готові заявити, що виступаємо проти знущання над українцями. І ми ще скажемо своє слово "правосуддю" Німеччини.

Родичі жертв нацистів подали 30 позовів проти Дем’янюка

На суді в Німеччині у справі Івана ДЕМ’ЯНЮКА, підозрюваного в причетності до вбивства в роки Другої світової війни більш як 29 тис. чоловік у гітлерівському концтаборі Собібор у Польщі, розглядатиметься ще близько 30 додаткових позовів.

За інформацією журналу Spiegel, йдеться про скарги приватних осіб - родичів жертв нацистського режиму зі США, Нідерландів та Ізраїлю. Суд у справі депортованого зі США І.ДЕМ’ЯНЮКА відбудеться, як передбачається, у вересні.

Як вважає професор кримінального права з Кельна Корнеліус НЕСТЛЕР, ймовірно, кількість скарг зросте. Професор консультує і представляє інтереси більшості приватних співпозивачів, серед яких четверо колишніх в`язнів Собібора. За словами К.НЕСТЛЕРА, багато хто із співпозивачів бачить в особистій участі в процесі свій обов’язок перед близькими родичами, іноді йдеться про сім`ї, повністю знищені нацистами, передає NEWru.com.

Як зазначає журнал, рішення про участь співпозивачів у судовому розгляді має прийняти суд. Тим часом стосовно І.ДЕМ’ЯНЮКА поки що не висунуто звинувачення, оскільки лікарям належить спочатку переконатися в дієздатності і можливості участі 89-річного обвинуваченого в процесі. Його сім`я стверджує, що І.ДЕМ’ЯНЮК тяжко хворий.

За відомостями журналу Focus, адміністрація США, звідки було екстрадовано до ФРН І.ДЕМ’ЯНЮКА, який перебуває в даний час у в`язниці Штадельхайм у Мюнхені, засекретила деякі важливі документи, що стосуються його справи. Ці документи, що зберігаються в американському Національному архіві, містять відомості, одержані від іноземних спецслужб, а також дані про співпрацю США з міжнародними правоохоронними інстанціями.

Як повідомляв УНІАН, 1 травня ц.р. Федеральний апеляційний суд США дозволив депортацію до Німеччини І.ДЕМ’ЯНЮКА, якого звинувачують в пособництві нацистам.

Процедуру депортації 89-річного І.ДЕМ’ЯНЮКА, який проживає в Клівленді (штат Огайо), здійснив Мін’юст США за запитом прокуратури Мюнхена і уряду ФРН.

За версією німецького слідства, І.ДЕМ’ЯНЮК був наглядачем у таборах Треблінка і Собібор після того, як потрапив у полон.

До США І.ДЕМ’ЯНЮК емігрував у 1952 році, а в 1958 одержав американське громадянство.

У 1986 році американська влада екстрадувала І.ДЕМ’ЯНЮКА до Ізраїлю, де його засудили до страти. Вважалося, що саме І.ДЕМ’ЯНЮК був тим самим наглядачем-садистом на прізвисько «Іван Грозний», який запам`ятався багатьом в’язням у концентраційному таборі Треблінка на території окупованої Польщі. І.ДЕМ’ЯНЮК стверджував, що він служив у лавах Червоної армії, і в 1942 році сам став військовополоненим.

У 1993 році Верховний суд Ізраїлю визнав, що І.ДЕМ’ЯНЮК не є «Іваном Грозним», і його відпустили з в`язниці, після чого він повернувся до США. Проте американська влада продовжувала розслідування, і в 2002 році суд визнав доведеним, що І.ДЕМ’ЯНЮК під час Другої світової війни був наглядачем у концентраційному таборі, на підставі чого ухвалив рішення позбавити його громадянства і вислати з країни. Навесні 2008 року Верховний суд США остаточно відмовився розглядати заяву І.ДЕМ’ЯНЮКА, в якій той оскаржив рішення імміграційної служби позбавити його громадянства і депортувати.

РЕАКТОР

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича