неділю, 28 червня 2009 р.

У Росії облави: набирають у москалі


Чертанівський військомат Москви відправив до армії чергового студента очного відділення. Його упіймали міліцаї під час облави.

Як стало відомо Newsru.com, відбулося це вже при звичних обставинах: у гуртожитку РГГУ, де той був зареєстрований, відбулася міліційна облава.

Такі дії правозахисники вважають за незаконні. А військові і міліція при цьому багато разів стверджують, що до подібних заходів для виконання плану вони не вдаються.

Напередодні в гуртожиток Російського державного гуманітарного університету, що на Кіровоградській вулиці на півдні Москви, прийшов міліціонер з повістками. Одна з них дісталася студентові 4 курсу Інституту лінгвістики Михайлу. Міліціонер порадив йому піти в Чертановський військкомат, завіряючи, що нічого страшного там з ним не відбудеться. Проте, студент позбувся паспорта і, ледве встигнувши попередити родичів, миттєво опинився на Казанському вокзалі Москви, звідки його вже відправляли у військову частину під Тольятті.

Відправлення групи призовників увечері в четвер зірвалося лише тому, що з неї прямо на вокзалі втік призовник. Поки військові його розшукували, потяг встиг піти, решта групи чисельністю до 30 чоловік залишилася ночувати на вокзалі в очікуванні наступного.

Правозахисники неодноразово заявляли, що згідно із законом міліція не може просто так забрати призовника. Відповідальний секретар правозахисної організації Союз солдатських матерів Валентина Мельникова пояснює: максимум, на що у неї є право, - це вручити повістку за місцем проживання або скласти адміністративний протокол за відмову розписатися в отриманні.

Правозахисники нагадують призовникам про те, що якщо у них є відстрочення, то до її закінчення ніякі призовні заходи їх не стосуються, у тому числі і проходження медкомісії.

Відстрочення є і в згаданому випадку. У розпорядженні редакції є документи, згідно яким відправлений до армії Михайло є студентом четвертого курсу, існує наказ ректора про його перевід. Ніяких академічних заборгованостей у нього не немає, остання сесія закрита.

Більш того, родичі Михайла домоглися підтвердження в другому (військовому) відділі РГГУ: його відстрочення діє до 2011 року.

Представниця Чертанівського військкомату по телефону відмовилася давати коментарі Newsru.com, так само як і ділитися контактами уповноваженої особи, начальника відділу заклику. Виявляється, у начальника, Локтева Максима Олександровича, в кабінеті просто "немає телефону".

У свою чергу, правозахисниця Валентина Мельникова сказала Newsru.com, що подібні проблеми часто виникають у тих студентів, чиє навчання в одному вузі не було безперервним. Для виконання плану військкомати часто "чіпляються" до перекладу з одного вузу в іншій або до академічних відпусток.

У РГГУ повідомили, що випадок з Михайлом - вже не перший. Кілька тижнів тому аналогічним чином солдатом став студент економічного факультету, що діяв, після третього курсу. Як з'ясувалося, він перекладався з факультету на факультет, в одному з наказів промайнуло формулювання "відрахувати студента". Саме вона і спонукала військкомат до рішучих дій.

Наразі рідним і юристам поки не вдається відмінити накази про заклик відносно як першого, так і другого студентів.

Аратта

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича