четвер, 22 квітня 2010 р.

Шухевича позбавили звання Героя України


Донецький апеляційний адміністративний суд вчора позбавив Романа Шухевича звання Героя України.

Про це повідомив кореспондент Gazeta.ua, який був присутній на засідання з цього питання.

Суд задовольнив апеляційну скаргу професора Донецького медуніверситету Анатолія Соловйова по його позову до екс-президента Віктора Ющенка. Представником позивача у справі виступав адвокат Володимир Оленцевич.


Підставою для такого рішення суду стало те, що Шухевич ніколи не був громадянином України.
Також Соловйов вважає, що Шухевич спалив білоруське село Хатинь разом з жителями. На думку професора, щоб не загострювати стосунки між українцями і білорусами у радянські часи вирішили все списати на фашистів.Крім того, за його словами, Шухевич знищив більше 150 тисяч мирних поляків на Волині.

Представників Віктора Ющенка в суді не було. Вони проігнорували запрошення на засідання.

Рішення суду було визнати указ незаконним і відмінити.

Постанова набула чинності з часу її оголошення.

Раніше Оленцевич заявляв, що Степан бандера і Роман Шухевич не можуть бути героями, тому що ніколи не були громадянами України.

“Їх потрібно було спочатку ввести в громадянство, тобто отримати їхню особисту заяву про це. Але Шухевича застрелили у 1950 роцi, а Бандера загинув в 1959. Тобто до отримання нашою державою незалежності. А героями можуть бути тільки громадяни України. Посмертно стати громадянами померлі не можуть”, - вважає адвокат.

2 квiтня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував указ Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання "Герой України”.

Gazeta.ua,

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича