пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

У Росії чекають, що Янукович на сесії ПАРЄ не визнає Голодомор геноцидом українців

Росія сподівається, що ПАРЄ не підтримає ініціативу української делегації з приводу визнання голодомору геноцидом українського народу.

Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачев сподівається, що президент України Віктор Янукович підтвердить, що масовий голод у 30-х роках був спільною трагедією всіх народів колишнього СРСР.

Як передає прес-служба "Єдиної Росії", Косачов зазначив, що 28 квітня на весняній сесії ПАРЄ планується заслухати доповідь "В пам'ять про жертви масового голоду (Голодомору) на території колишнього СРСР у 30-х роках 20 століття". "ПАРЄ навряд чи підтримає ініціативу української делегації про визнання масового голоду в СРСР на початку 30-х років минулого століття геноцидом українського народу. Якщо у асамблеї є совість і здоровий глузд, то ця поправка буде відхилена", - сказав він.

Разом з тим він повідомив, що комісія асамблеї з юридичних питань пропонує схвалити п'ять поправок, внесених до тексту доповіді. "З цих п'яти поправок - чотири неприйнятні для російської делегації, в тому числі та, яка пропонує визнати масовий голод геноцидом українського народу", - відзначив Косачов.

У той же час, він підкреслив, що напередодні розгляду цього питання 27 квітня на засіданні асамблеї очікується виступ Януковича. "Сподіваюся, що він підтвердить свою позицію з цього питання, про яку він заявляв ще до обрання президентом України, і яка повністю співпадає з нашою оцінкою про те, що масовий голод був спільною трагедією всіх народів колишнього СРСР", - підкреслив Косачов.

Цей звіт протягом тривалого часу з відвідуванням Росії, України, Білорусі та Казахстану, і знайомством з архівними документами готував депутат асамблеї з Туреччини Мевлют Чавушоглу, який у січні нинішнього року був обраний головою ПАРЄ, і тому формально доповідачем виступить інший член асамблеї.

Нагадаємо, напередодні Янукович заявив, що його наступним міжнародним візитом буде відвідування сесії ПАРЄ в Страсбурзі.


ТСН

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича