понеділок, 25 серпня 2008 р.

На центральну площу Москви вийшли дисиденти. Їх традиціно заарештували




Як і 40 років тому, на Червону площу Москви 24 серпня вийша купка дисидентів. Протесувати проти агресії в Грузії. Що далі? Політичні процеси та мордовські концтабори?
Висловити свій протест проти введення російських військ до Грузії, на Червону площу, вийшли семеро дисидентів.
Вони тримали в руках банер "За вашу і нашу свободу". Акція була присв'ячена 40-річчю з дня аналогічної демонстрації на Червоній площі в Москві, коли радянські правозахисники висловили протест проти введення військ до Чехословаччини.
"Сьогодні о 12 годині дня на Лобовому місці пройшла акція: сім молодих людей і дівчат, на згадку про радянських дисидентів, які в 1968 році так само вийшли на площу. Вони вийшли на площу з розтяжкою "За нашу і вашу свободу", - повідомила в ефірі "Ехо Москви" кореспондент "Нової газети" Олена Костюченко, додавши, що троє учасників акції і п'ятеро кореспондентів було затримано.

Серед затриманих Веніамін Дмітрошкин, Микола Зборошенко, Іван Ніненко. Імена інших поки не відомі.
Російські правозахисники протестують проти затримання в неділю на Червоній площі групи молодих людей, яка збиралася провести акцію у зв'язку з 40-літтям введення радянських військ до Чехословаччини і висловити протест проти військової операції Росії в Грузії.
"Чому мирним громадянам не можна мирно вийти на Червону площу? Вони що, на когось кидаються і представляють небезпеку? У наших правоохронців знову спрацював хапальний інстинкт", - сказала глава Московської групи (МХГ) Гельсінкі Людмила Алексєєва.
Вона нагадала, що 40 років тому, радянські спецслужби жорстоко присікли акцію правозахисників, які зібралися на Лобовому місці на Червоній площі, протестуючи проти введення військ до Чехословаччини.
За словами Алексєєвой, в неділю на Червоній площі збиралися провести акцію декілька активістів Молодіжного правозахисного руху, яких затримала міліція. "У нас на Червоній площі заборонені акції. Чому? Чому це площа для вождів, а не для людей?" - сказала Алексєєва.
Вона також захищає право молодих людей вільно висловити свою незгоду з діями Росії проти Грузії, оскільки, на її думку, "події 1968 року - введення радянських військ до Чехословаччини і нинішня військова акція Росії проти Грузії дуже схожі".
Глава МХГ повідомила, що правозахисники і активісти громадських організацій говоритимуть про це на мітингу, який відбудеться в понеділок увечері на Чистопрудному бульварі. Проведення мітингу узгоджене з московськими властями, відзначила Алексєєва.
Джерело в правоохоронних органах, підтведило журналістам, що чотири люди були затримані за спробу провести несанкціонований мітинг на Червоній площі. Всіх затриманих доставили у відділення ВС "Китай-місто" і обіцяли відпустити після складання протоколів про адміністративне правопорушення. Про долю затриманних журналістів нічого поки не відомо.
За матеріалами російських ЗМІ

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича