пʼятницю, 22 серпня 2008 р.

Тбілісі пообіцяв, що Росія більше не зможе безкарно бомбити Грузію

За словами заступника міністра оборони Грузії Бату Кутелія, у найближчому майбутньому в Грузії буде ультрасучасна система протиповітряної оборони.
Кутелія стверджує, що нова система ППО не допустить польотів яких би то не було військових літаків над територією Грузії і захистить країну на ближньому і дальньому периметрі.
Нова система впроваджуватиметься за допомогою НАТО і США.
В свою чергу міністр оборони Грузії Давид Кезерашвілі виключає можливість створення т.з. «буферних зон» і можливість розширення Росією ареалу свого впливу.
«Цього не допустить ні Грузія, ні цивілізований світ», — заявив міністр, коментуючи рішення російської сторони.
Нагадаємо, що раніше заступник ватажка банди «генштаб МО РФ» Ноговіцин заявив, що 10 постів розташуються вздовж «адміністративних меж зон конфліктів», але ще одна лінія — 8 постів — буде винесена вперед вглиб території Грузії, у так званих «буферних зонах» або «зонах відповідальності».
За словами Ноговіцина, по абхазькому напряму ця зона проходить за населеними пунктами Набада, Чаладіді, Сенаки, Квіра, Худоні, Гунагуа, Джікмур, Очамчира, Анаклія.
По південноо-осетинському напряму, за його словами, — по периметру населених пунктів Переві, Годора, Алі, Варіані, Ікоті, Циара, Паца.
«Саме в межі цієї зони безпеки будуть сьогодні відведені всі російські військові підрозділи з території Грузії», — оголосив Ноговіцин.
Раніше російський ватажок заявив, що російська сторона не збирається обговорювати з керівництвом Грузії межі «буферних зон», де планується облаштувати додаткові пости.
Він також заявив, що Росія залишає за собою право нарощувати контингент в зоні конфлікту в Грузії, — передають російські ЗМІ.
У відповідь представники офіційного Тбілісі звинуватили російську сторону в спробах зберегти контроль над максимальною кількістю населених пунктів, що не входять до «зони конфлікту».
Губернатор Шида Картлі Ладо Вардзелашвілі повідомив журналістам, що в так звані «зони безпеки» потрапляють 50 грузинських сіл, що раніше не входили до «зони конфлікту».
«Російські блок-пости на території Грузії переслідують мету встановити контроль, продовжити руйнування грузинської економіки і створити нам перешкоди в реабілітації наших територій», — заявила у п'ятницю голова МЗС Грузії Катерина Ткешелашвілі.
Тим часом до Грузії скоро прибуде спеціальна комісія з представників 26 країн НАТО. Про це заявив міністр оборони Грузії Давид Кезерашвілі після зустрічі із спеціальним представником генсека альянсу Робертом Симонсом.
За його словами, паралельно і в Грузії буде створена комісія для сприяння в роботі зарубіжним колегам.
Як відзначив міністр, на зустрічі обговорювалася ситуація в оборонній сфері і питання тісної співпраці Міноборони Грузії з НАТО.
«Потрібно докласти усіх зусиль, щоб відбулася своєчасна інтеграція в НАТО, перехід на ПДЧ, а потім вже остаточне членство Грузії в альянсі», — сказав Кезерашвілі.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича