вівторок, 7 квітня 2009 р.

Молдовська опозиція захопила резиденцію Президента


Натовп учасників акції протесту увірвався в будинок резиденції Президента Молдови в Кишиневі, поставив над входом румунський прапор, а на шпилі над будинком - прапор Євросоюзу, передають «РІА Новости». У свою чергу «Газета.ru» повідомляє, зараз опозиціонери вийшли на дах і балкон президентського палацу, таким чином взявши його під контроль. Напроти, в будинку бюро перепусток парламенту, через дії протестуючих, які підпалили документи, виникла пожежа. Молдовська опозиція незадоволена підсумками виборів до парламенту, що пройшли 5 квітня, на яких перемогла Компартія, очолювана Президентом країни Володимиром ВОРОНІНИМ. За даними ЦВК, Партія комуністів Молдови набрала 50% голосів. Маніфестації, які зібрала молдавська опозиція в понеділок, залучили близько 10 тис. чоловік, здебільшого студентів, і завершилися швидко і без ексцесів. Опозиціонери пообіцяли зустрітися у вівторок. Як повідомлялося, лідер Ліберально-демократичної коаліції Володимир ФІЛАТ заявив, що опозиція піде на все, аж до силових методів, аби добитися перегляду підсумків голосування і повторних виборів до парламенту. Сьогодні на мітинг у Кишиневі зібралося не менше 30 тис. чоловік. Країна переходить на надзвичайний стан. Зокрема, припинило мовлення державне телебачення. У той же час поліція фактично не втручається і не розгонить демонстрантів.


Придністров'я посилило охорону кордону з Молдовою


Міністерство державної безпеки Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) посилило охорону кордону з Молдавією з огляду на масові заворушення, що відбувалися там. Про це журналістам у Тирасполі повідомив перший заступник міністра держбезпеки ПМР.

Він зазначив, що для запобігання можливим провокаціям в підвищену бойову готовність приведено підрозділ спеціального призначення МДБ ПМР "Дельта". "Ситуація на даний момент контрольована. Ніяких інцидентів не зафіксовано. Ми продовжуємо відстежувати обстановку в Кишиневі", - цитує заступника міністр.

Опозиція і влада Молдови домовилися перерахувати бюлетені

Лідери опозиції і влади Молдови домовилися про проведення перерахунку виборчих бюлетенів на парламентських виборах, за підсумками яких перемогу отримала Партія комуністів, що набрала, за даними ЦВК, 50% голосів.

Як повідомляє РІА «Новости», за інформацією джерела в адміністрації Президента Молдови Володимира ВОРОНІНА, сторони також заявили, що відмовляються від взаємних звинувачень.

Крім того, спікер парламенту Маріан ЛУПУ і лідери опозиції Серафім УРЕКЯН (Альянс "Наша Молдова"), Влад ФІЛАТ (Ліберально-демократична партія) і Дорін КІРТОАКЕ (Ліберальна партія) на спільній прес-конференції досягли домовленості, що кожна зі сторін зробить все можливе, щоб припинити насильство в Кишиневі.

Як повідомляє агентство «ІНФОТАГ», в акції протесту в центрі Кишинева постраждало понад 30 чоловік, зокрема поліцейські.

УНІАН

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича