понеділок, 20 квітня 2009 р.

Вбивство студента-націоналіста: нові подробиці


Громадська організація "Вільна Одеса" вважає політичним замовленням убивство в центрі міста активіста українського патріотичного молодіжного руху "Січ", студента відділення журналістики Одеського Національного університету імені І. Мечникова Максима Чайки.


Про це сказано в заяві ГО "Вільна Одеса".

"Всупереч спробі міліції списати цю справу на "битовуху", тут чітко простежується замовлення на політичне вбивство", - наголошується в документі. Тому, за словами авторів заяви, важливо "якомога швидше виявити організаторів і замовників цього лиходійського вбивства".

"Убивство сталося, - сказано в заяві, - під час зіткнення між молодими українськими патріотами з "Січі" та учасників так званого руху "Антіфа", яким протегує екс-депутат міськради, лідер партії "Родина" Ігор Марков".

За словами авторів заяви, Чайку вбили за те, що він "займав активну та принципову позицію щодо підривної антиукраїнської діяльності екс-депутата Маркова, очолюваної ним "Родини"... вимагав від влади та СБУ притягати їх до відповідальності".


В той же час українські антифашисти виступили із заявою, в якій різко засуджують необ'єктивне освітлення у ЗМІ інциденту, в результаті якого помер Чайка.

За версією антифашистів, на п'ятеро представників молодіжного руху "Анті фа", що ставить за мету протидію проявам всіх форм дискримінації, у п'ятницю, 17 квітня, було зроблено напад групою з 15 футбольних хуліганів ФК Чорноморець і скінхедів-неонацистів.

"Молоді люди, серед яких був і загиблий Максим Чайка, що до цього відпочивали в барі "Орешек", побачили недалеко від закладу ідеологічних опонентів і вирішили з'ясувати відносини за допомогою порожніх пляшок і підручних предметів. В ході бійки, що зав'язалася, зважаючи на те, що кількість нападників була втричі бильшою, антифашисти були вимушені застосувати складаний ніж і пневматичний пістолет як засоби самооборони", - повідомляється в повідомленні.

Одеські антифашисти заявляють, що не мають ніякого відношення до проросійських сил і не перебувають ні в яких політичних партіях. Зокрема вони різко заперечують які-небудь зв'язки з партією "Родина", що намагається, на думку антифашистів, одержати політичні дивіденди з резонансної справи.

У заяві також вказано, що антифашисти приносять свої співчуття у зв'язку із загибеллю Максима Чайки, і вимагають справедливого розслідування інциденту. Антифашисти заявляють, що не підтримують насильство як методу боротьби і вимушені захищати свої життя при нападах неонацистів.

"Вбивство молодого хлопця - це трагедія, і такого не повинно повториться. Ті, хто нав'язав Максиму Чайці нацистську ідеологію, повинні понести суворе покарання, а правоохоронні органи повинні присікати діяльність відверто мілітарних расистських і неонацистських рухів, а не розслідувати злочини, які викликає їх діяльність", - зазначається в повідомленні.

Як стверджують антифашисти, серед українських футбольних уболівальників фанати ФК Чорноморець відомі своїми расистськими заявами і плакатами, які вони вивішують на різних матчах. "У навколофутбольному середовищі хулігани з Одеси також відомі як найбільш ярі антисеміти і неонацисти. Організація "Січ", членом якої був загиблий Максим Чайка, брала участь у вуличних акціях разом з Українською Націоналтрудової Партією, що обєднує скінхедів-неонацистів в Києві та низці регіонів України", - зазначають антифашисти.

Нагадаємо, студент університету Максим Чайка, 1988 року народження, загинув 17 квітня. Убивство сталося неподалік пабу "Орешек", хоча, за даними УНІАН, сам паб цього вечора ані Чайка, ані його друг Андрій Дзебан не відвідували. Останнього госпіталізовано з ножовим пораненням в Одеську інфекційну лікарню.

ТСН

Відео

Чайка! Максим! Не забудем! Не простим!!!













Мої співчуття рідним і знайомим Максима Чайки. Мене дратує що було вбито українця на рідній землі, за те що він був українцем!

НАША АЛЬТЕРНАТИВА

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича