четвер, 9 квітня 2009 р.

Хроніка Майдану в Кишиневі. Сьогодні демонстранти взяли тайм-аут


У ніч на 9 квітня в Кишиневі було знято поліцейське оточення, встановлене раніше у будівель парламенту, уряду і адміністрації Президента.

Біля цих установ залишаються тільки поліцейські патрулі, а на перехрестях в центрі міста знаходяться співробітники дорожньої поліції.

Учасники акції протесту, що проходила в центрі Кишинева 8 квітня, розійшлися близько півночі. За попередньою інформацією, мітинги припинені до п'ятниці, 10 квітня. "По Кишиневу передаються смски із закликом вийти на мітинг в п'ятницю, а з приводу четверга нічого не відомо", - заявив один з учасників акції протесту.

Відзначимо, що 8 квітня на мітинг прийшло значно менше людей, ніж за день до цього. Біля будівлі уряду зібралися декілька тисяч чоловік, які вимагали надати їм доступ до телеефіру, а також звільнити затриманих раніше прихильників опозиції. Інакше вони погрожували піти на штурм урядової будівлі, проте, у результаті, не стали знов влаштовувати безлади, хоча їхні вимоги і не були виконані. Поліція, зі свого боку, заявила, що нових безладів не допустить і у разі потреби застосує силу.

Учасники акцій протесту позбулися підтримки з боку опозиційних партій. Лідери опозиції заявили, що не мають жодного стосунку до безладів і не збираються виводити своїх прихильників на вулиці.

Як повідомлялося раніше, 7 квітня в Кишиневі відбувся масовий мітинг, учасники якого вимагали перегляду підсумків парламентських виборів (опозиція вважає, що результати були сфальсифіковані на користь правлячої партії комуністів). Акція переросла в масові безлади, під час яких були розгромлені будівлі парламенту і президентури, постраждали десятки людей. Пізніше за участь в безладах було затримано близько 200 чоловік. Президент Молдови і лідер правлячої компартії Володимир Воронін оголосив події 7 квітня спробою заколоту і звинуватив в події лідерів опозиції, а також якісь неназвані сили в сусідній Румунії.

Між Молдовою і Румунією, на підставі цих підозр, виникла дипломатична війна. Уряд Румунії офіційно заперечив будь-яку участь у провокації безладів у Кишиневі.

Підприємець, підозрюваний Вороніним у організації безладів, затриманий


Сьогодні, 9 квітня, в Україні затримано найбільшого молдовського підприємця Габріеля Статі. Влада Молдови підозрює бізнесмена у спробі організації державного перевороту та фінансуванні акцій протесту в Кишиневі.


Очікується, що Статі екстрадують в Молдову. За наявними даними, влада Молдови вже офіційно попросила Україну видати затриманого.

Водночас, правоохоронні органи України не підтвердили й не спростували повідомлення про затримання молдовського бізнесмена.

Зазначимо, що заяви про можливу причетність Габріеля Статі до фінансування та організації масових акцій протесту в молдовській столиці робили голова Християнсько-демократичної партії Юрій Рошка і генеральний прокурор Молдови Валерій Гурбуля.

8 квітня президент Молдови Володимир Воронін оголосив, що найбагатші спонсори заворушень уже покинули країну. Кого саме він на увазі під спонсорами, Воронін не уточнив.

ЗМІ називають 32-річного Статі одним із найбільших і найбагатших підприємців Молдови - він "доларовий" мільярдер, займається нафтою, будівельним бізнесом, збирався будувати в Молдові кіностудію Моллівуд. Статі займається також розвитком бойових мистецтв у Молдові, а нещодавно очолив Союз студентів і молоді. За даними Статі, на сьогоднішній день ця неурядова громадська організація має більше 100 тисяч членів і прихильників.

Прокуратура Молдови також пред'явила офіційне звинувачення російській журналістці Наталії Морар у закликах до організації масових заворушень.

АРАТТА

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича