четвер, 2 липня 2009 р.

У Києві Леніну відбили ніс і руку

4-й годині ранку п’ятеро осіб, які причисляють себе до праворадикальної націоналістичної організації, офіційно не зареєстрованої в Україні, пошкодили пам’ятник Леніну у центрі Києва.

Як повідомили у ЦГЗ ГУ МВС України в м. Києві, за допомогою кувалди, зубила та молотка вони відбили у пам’ятника ніс і частково ліву руку.

Усі п’ятеро затримані. Двоє з них раніше притягувались до кримінальної відповідальності за вандалізм. Серед затриманих - двоє студентів, один охоронець супермаркету «Ельдорадо» і двоє безробітних.

Порушено кримінальну справу за ч. 2. ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Не виключено, що справа буде перекваліфікована за статтею, що передбачає більш суворе покарання, що залежатиме від висновків експертів щодо нанесення матеріальних збитків та зважаючи на те, що пам’ятник занесено до переліку культурних цінностей ЮНЕСКО.

Від “Аратти:” Чесно кажучи, ми не знайшли на офіційному сайті ЮНЕСКО будь-якого згадування про цей монумент, не кажучи про його культурну цінність.

Проте, він має іншу цінність - матеріального доказу одного із злочинів комуністичної партії. Загальновідомо, що цей монумент було закуплено за шаленні гроші у Франції у 1947 році, в той час, коли українців "виховували" черговим Голодомором.

Але ми навіть й не сподіваємося, що цей факт знайде віддзеркалення у кримінальній справі по Голодоморам, яку нині розслідує СБУ. І ми чомусь переконані, якби українцям було відомо, скільки українських діточок було заморено голодом, аби Лазар Каганович отримав задоволення відкрити цей монумет, напевно - не побачили там ні Петра Симоненка, ні інших комуністичних політиканів, які щорічно приходять на це місце для ритуалу вклоніння кривавому ідолові.





Заява прес-служби «Нашої України» щодо інциденту навколо пам’ятника В. Леніну в Києві.

Десятки років радянський тоталітарний режим нищив національні святині Українського народу. Руйнації та забуттю піддавалися пам’ятки архітектури, твори мистецтва, вся культурна спадщина нації. Імперія не зупинялася і перед людським життям. Тисячі жертв – ось істинний пам’ятник радянської влади в Україні.

На жаль, на вісімнадцятому році Незалежності Україна одноголосно і рішуче так і не засудила злочин проти власного народу. Українська земля переповнена зразками возвеличення радянських вождів та їх «подвигів», а такі питання як Голодомор, політичні репресії, проблеми відновлення національної честі та гідності й надалі викликають політичні суперечки.

«Наша Україна» переконана, що сьогодні проти встановлення історичної справедливості виступають ті політичні сили та окремі політики, які не шанують національної історії, не схиляються перед жертвами мільйонів українців, які віддали своє життя за майбутнє Українського народу.

Ми переконані, що демонстрація такої байдужості до національного питання, ворожість до українського духу та нехтування національними інтересами провокують в українському суспільстві радикальні настрої. Яскравим прикладом таких дій є пошкодження пам’ятника В. Леніну в Києві.

«Наша Україна» не поділяє та не підтримує подібних акцій та вчинків. Позиція засудження тоталітарного минулого не повинна приймати форм і методів, притаманних таким режимам. Ми закликаємо діяти в межах закону. Але водночас - не забувати про справедливість, яка ніколи не буде встановлена, якщо внуків і правнуків розстріляних по тюрмах та закатованих у концтаборах українців будуть притягати до відповідальності та судити за прояв зневаги до символу тоталітарної епохи – постаті Леніна.

Партія «Наша Україна» закликає до виконання Указу Президента України Віктора Ющенка «Про додаткові заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», в якому, зокрема, йдеться про «вжиття в установленому порядку додаткових заходів щодо демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених особам, які причетні до організації та здійснення голодоморів і політичних репресій в Україні, а також щодо перейменування в установленому порядку населених пунктів, вулиць, площ, провулків, проспектів, парків, скверів у населених пунктах України, назви яких пов'язані з іменами таких осіб».

Ми переконані, що це і є той цивілізований та правовий шлях, який треба пройти. Лише така виважена та національно зорієнтована політика стане на заваді актам національного відчаю, - йде мова в розповсюдженій заяві «Нашої України».

Кириленко вимагає звільнити тих, хто розбив пам’ятник Леніну

Кабінет Міністрів має вилучити з національного реєстру нерухомих пам’яток монумент Володимиру Ульянову в Києві. На цьому наголосив лідер Громадського руху „За Україну!” В’ячеслав КИРИЛЕНКО, повідомляє УНІАН.

„Без такого рішення київська громада не має права демонтувати цей принизливий для української столиці монумент, як це зробили в багатьох містах України – від Львова до Сум і від Одеси до Черкас”.

„Всі органи влади повинні зробити все, щоб пам’ятники організаторам тоталітарного режиму й масових убивств були забрані з наших вулиць. У першу чергу це має робити уряд, який повинен вилучити всі пам’ятники організаторам масового винищення українців з національного реєстру”, - зазначив лідер Руху „За Україну!”

На його думку, саме бездіяльність уряду у цій сфері призводить до того, що громадяни намагаються самостійно знищити пам’ятники організаторам комуністичного терору, як це недавно сталося з пам’ятником Леніну в Києві.

В.КИРИЛЕНКО також назвав „ганебним” факт ув’язнення молодих українців, які пошкодили пам’ятник Леніну на Бессарабці. „Цей інцидент цілком можна розслідувати і брати необхідні свідчення, не кидаючи людей за ґрати”, - переконаний В.КИРИЛЕНКО. Лідер Руху „За Україну!” закликав органи МВС негайно звільнити всіх затриманих і не забувати, що Конституція України визначає головною цінністю Української держави свободу й гідність людини, а не недоторканість пам’ятника Леніну.

Аратта

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича