середу, 8 липня 2009 р.

Експертиза показала, що вбивство Олійника - елітне сафарі

У Олійника 10 вогнепальних ран - попарно на ногах. З’явилися вони в результаті пострілів з "гладкоствольної мисливської зброї", імовірно картеч з дробинами діаметром 9 мм.


З висновку судово-медичної експертизи тіла жителя Кіровоградської області Валерія Олійника, у вбивстві якого підозрюється колишній народний депутат "бютівець" Віктор Лозінський стало відомо, що Олійник загинув у результаті гострої крововтрати, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

Лозінський зараз у розшуку. Тим часом Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два месяці колишньому начальникові райвідділу міліції Голованівського району Кіровоградської області Михайлу Ковальському і колишньому прокуророві Голованівського району Євгену Горбенку. Обидва проходять у справі як учасники інциденту 16 червня, коли було убито житель Кіровоградщини.

"Ми написали у поданні, що, знаходячись на волі, вони можуть впливати на перебіг слідства, - повідомив начальник Головного управління по розслідуванню особливо важливих справ Петро Коваль. - У нас для цього є підстави". Нагадаємо, колишніх співробітників правоохоронних органів було затримано на три доби 26 червня. 29 червня Печерський райсуд продовжив їхнє затримання до 6 липня.

Головним підозрюваним у причетності до вбивства Олійника є елітний ліберал-антифашист Лозінський, якого напередодні за рішенням Верховної Ради було позбавлено депутатських повноважень. Але 3 липня, коли депутати майже одноголосно проголосували за це рішення, із залу парламенту Лозінського не перевели до "зали за гратами" - він зник.

Його розшук за дорученням Генпрокуратури зараз проводять МВС і СБУ. За словами Коваля, сьогодні суд розглядатиме питання про видачу санкції на його розшук і доставку під вартою до суду для обрання запобіжного заходу.

Тим часом, стало відомо що міститься у висновках судово-медичної експертизи тіла Олійника.

У першій частині документа детально описуються рани, нанесені загиблому. З експертизи стає відомо, що Олійника було жорстоко побито: на його тілі численні синці, садно на шкірі голови, грудної клітини (зокрема, зламано шосте ребро з правого боку), верхніх кінцівок.

Як стверджує експерт Петля, вони з’явилися "у результаті не менше 14 травмуючих дій тупим твердим предметом". Такі тілесні ушкодження могли бути нанесені "кулаком або взутою ногою".

Крім того, у Олійника 10 вогнепальних ран - попарно на ногах. З’явилися вони в результаті пострілів з "гладкоствольної мисливської зброї", імовірно картеч з дробинами діаметром 9 мм.

"Смерть громадянина Олійника В. А. наступила в результаті численних вогнепальних поранень нижніх кінцівок з пошкодженням кісток гомілки і кровоносних судин середнього і дрібного калібру, що ускладнилися гострою крововтратою", - констатує судмедексперт.

"Гостра крововтрата - це смерть. І це дуже важливий момент, - підкреслив колишній перший заступник міністра внутрішніх справ, зараз народний депутат від Партії регіонів Микола Джига. - Тут може бути таке формулювання: якби йому вчасно надали медичну допомогу - наклали джгут, доставили до лікарні, - можливо, він би вижив", - зазначив "регіонал".

Примітно, що вчора повідомлялося, що головний лікар Голованівського району Сергій Стоянов, якого було викликано на місце трагедії, також стверджує, що Олійник не помер на місці. Він повідомив, що встиг ще поспілкуватися з пораненим Олійником: "Це брехня, що він був мертвий на тому місці, куди я приїхав надавати допомогу".

Тим часом відповісти на питання, вижив би Олійник, якби йому своєчасно було надано допомогу, експерт не зміг. "Питання про уникнення смерті постраждалого у разі своєчасного надання медичної допомоги вирішується під час проведення комісійної експертизи", - наголошується в акті експертизи.

Не зважаючи на отримані поранення, Олійник міг робити спроби сховатися від переслідувачів, сказано у документі. "Після спричинення сукупності пошкоджень постраждалий міг здійснювати активні дії, проте у міру наростання зовнішньої кровотечі і явищ шоковій реакції здатність згасала, - стверджує експерт.- Порушення анатомічної цілісності кісток правої гомілки не дозволяє використовувати праву стопу як опорну, що виключає можливість переміщення шляхом звичайної ходьби, стрибків, бігу, але дозволяє переміщатися іншим способом: на колінах, карачках, повзучи".

Якщо вірити експертизі, низка травм - садно і синці на тильній поверхні кистей - могли бути отримані "в результаті самозахисту". Висновок судово-медичної експертизи спростовує одну з версій, згідно з якою Олійник сам міг нанести собі вогнепальні поранення. Експерт підкреслює, що якщо області, на яких з’явилися синці і садно, - голова, грудна клітина і руки, - "доступні для власноручного спричинення" шкоди, то "нанесення своєю рукою вогнепальних поранень... без будь-яких додаткових пристосувань, що збільшують відстань від дульного зрізу вогнепальної зброї до тіла потерпілого, виключається".

Як відомо, 16 червня в Голованівському районі Кіровоградської області в інциденті за участю Лозінського, Горбенка і Ковальського було вбито 55-річного Олійника.

Звучали переконливі версії, що це було елітне полювання не доторкану людину. Примітно, що за наслідками висновку експертизи, можна припустити, що це було не просто полювання, а полювання на людей - елітне сафарі. Це розвага для дуже багатих недоторканих уродів, які за великі гроші отримують "право" вбивати. Найчастіше жертвами такого сафарі стають бідні люди без родичів і певного місця проживання. Метою полювання є обстрілювання ніг людини - щоб той згодом не зміг втекти, а після - добивання його до смерті.

Утім, недоторкані учасники інциденту причетність до вбивства заперечували, називаючи свої дії самозахистом. Мало того, раніше бютовець Володимир Пилипенко звернувся до глави МВС Юрія Луценка з клопотанням нагородити свого колегу за фракцією Лозінського, а разом з ним районного прокурора і начальника міліції за відвагу при затриманні озброєного злочинця, пише портал "Свободная пресса".

Тим часом, загиблого поховали без ноги.

Що ж до ліберала-антифашиста Лозінського, його роботу в Раді навряд чи можна назвати плідною. За весь час своєї "праці" в парламенті він виступав вісім разів. Говорив у сумі дві з половиною хвилини. Ще двічі передавав слово, порахував портал "Полеміка".

Примітно, що днями мати загиблого Любов Олійник розповіла про дуже цікавий факт. За її словами, 18 червня до неї приїжджали четверо чоловіків і дві жінки на двох білих машинах. "Вони оглянули кімнату, де жив Валера. Одна з жінок дала 200 гривень. Сусіди потім сказали, що начебто один з чоловіків і був Лозінський".

А трохи пізніше мати загиблого дала інтерв’ю, у якому надала суперечливу інформацію. Не зважаючи на те, що раніше вона наполегливо стверджувала, що у її сина не було зброї, після імовірної зустрічі з Лозінським, вона заявила, що у сина таки був пістолет.

При цьому ГПУ опублікувала низку висновків слідства, які не залишають сумнівів у винності Лозінського і двох його "спільників". Найголовніше: досудове слідство встановило, що вони умисно завдали Олійнику пошкоджень (зокрема пострілами з рушниці), через які той помер.

Втім, джерела припускають, що терорист-виродок Лозінський, як і вбивця Максима Чайки Довгань, уже сховався в РФ, а даних про перетин депутатом повітряного простору немає.

Народний оглядач

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича