понеділок, 13 липня 2009 р.

Ветерани УПА засвистали Шкіля

Можливо, цей епізод відзначення 65-ї річниці Української Головної визвольної Ради запам'ятається учасникам більше, ніж відкриття монумента для увічнення пам'яті про подію

Можливо, цей епізод відзначення 65-ї річниці Української Головної визвольної Ради запам'ятається учасникам більше, ніж відкриття монумента для увічнення пам'яті про подію.

Традиційно в село Сприню, у першому пасмі Карпат над рівниною, де в 1944 відбулося створення українського самостійницького державного органу - УГВР, збираються ветерани УПА з сусідніх областей, і просто люди, небайдужі до цього важливого епізоду нашої історії. Користуються цією нагодою й політики, щоб виступити перед політично активною аудиторією. Цього року були присутні аж 7 народних депутатів. Хоча віче проходило в форматі, який був організований громадськими організаціями, і політичним партіям слова не давали, депутатів до слова допустили. Однак лише Андрій Шкіль викликав різку реакцію несприйняття у публіки, яка зібралась перед сценою. Вигуки "геть!", "запроданець", свист, заглушили слова нардепа, підсилені мікрофоном. Врешті, сам Андрій Шкіль відмовився від якогось змістовного виступу про УГВР, а почав пояснювати слухачам, що вони його засвистують несправедливо. Слова нардепа ніяк не подіяли на слухачів, і навіть запитання ведучого "Люди, невже ви не хочете почути народного депутата?" викликало масові вигуки "Ні! Не хочемо!". Це, звичайно, симптоматична політична подія, хоча народний депутат сприйняв її виключно як політичну провокацію, спрямовану проти нього особисто та політичної сили, яку він представляє. Однак, покидав сцену Андрій Шкіль в тісному кільці міліції, яка побоювалася, що дехто з ветеранів УПА, які потрясали милицями, використає їх не за призначенням.

А в цілому свято вдалося, було цікавим, фірма "Ренесанс" встигла завершити до дати монумент для увічнення події 65-річної давності, козаки варили куліш і вгощали всіх присутніх, а концерт кращих колективів фестивалю "Сурми Звитяги", який вела популярна виконавиця патріотичних пісень Софія Федина, був не гічшим від гала-концерту цього ж фестивалю у Львівській Опері.

На світлинах:Учасники святкувань;
Освячення пам'ятника УГВР; Сцена з виступаючими, Кендзьор зачитує лист Президента України до учасників святкувань.






Майдан

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича