середу, 22 липня 2009 р.

На Житомирщині затримали Олексія Пукача

Колишнього начальника головного управління кримінального розшуку департаменту пошуково-розшукової діяльності МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача знайшли в Чуднівському районі на Житомирщині.

Генерал був затриманий вчора увечері співробітниками СБУ і вже доставлений в Київ, де перебуває під арештом. Про це повідомив ведучий уранішнього випуску новин на телеканалі «Інтер»


Як відомо, восени 2003 року Пукач був затриманий за підозрою в знищенні документів, що свідчать про стеження за журналістом Георгієм Ґонґадзе, а після звільнення зник. На початку 2005 року йому пред'явили заочне звинувачення у вбивстві журналіста.

За офіційною версією, саме Пукач став головним виконавцем вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції (Валерієм Костенко, Миколою Протасовим і Олександром Поповичем), які викрали Ґонґадзе 16 вересня 2000 року і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.

За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і примусив співучасників мовчати про злочин, а потім, можливо, перезахоронював тіло в лісовому масиві Улашівського лісництва Таращанського району. Висловлювалися припущення, що Пукач не міг діяти самостійно, без відома свого попередника на посту начальника головного управління кримінального розшуку, а у той час керівника апарату МВС України Едуарда Фере, який з липня 2003 року знаходився в комі і помер 2 червня цього року.

У серпні 2003 року Пукач отримав в Києві нову трикімнатну квартиру в елітному будинку. У жовтні 2003 року він був затриманий Генеральною прокуратурою України і звинувачений в знищенні документів, що свідчать про стеження за Ґонґадзе в травні-липні 2000 року. Після того, як в листопаді 2003 року Пукач був звільнений з-під варти Апеляційним судом міста Києва під підписку про невиїзд, генерал зник.

За інформацією деяких джерел, влітку 2005 року Пукач знаходився в Ізраїлі. Пізніше його адвокат Сергій Осика припустив, що його клієнт мертвий. Але в середині березня 2006 року було опубліковано листа, нібито написаного Пукачем, в якому той спростував всі звинувачення у вбивстві Ґонґадзе. У червні 2006 року спочатку Служба безпеки України виявила закордонний паспорт Пукача у одного з членів Блоку Юлії Тимошенко, а потім з'явилися відомості, що Пукач ховається у Велико-Білозерському районі Запорізької області, де його нібито ретельно приховує "7-й відділ" МВС України (відділ міліційної розвідки).

Довідка “Аратти”. Генерал-лейтенант Олексій Петрович Пукач народився 1 січня 1953 року в селі Жізняківці Білогорського району Хмельницької області Української РСР. Після розлучення батьків жив з матір'ю в Синітках. Закінчив школу, служив в армії, займався спортом - був кандидатом в майстри спорту з самбо. У другій половині 1970-х років навчався в Донецькій школі міліції, проходив практику в оперативній групі по боротьбі з розкраданнями соціалістичної власності районного відділу міліції Донецька. Після отримання диплома і звання лейтенанта був переведений до Києва. Пукач брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році, став інвалідом другої групи, переніс інфаркт. Відомо, що до 2000 року Пукач певний час очолював департамент зовнішнього спостереження столичного главку, а в 2000 році був призначений начальником головного управління кримінального пошуку МВС України.

Розлучений, має двох доньок-близнят.

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича