понеділок, 13 липня 2009 р.

Німецькому зоопарку заборонили називати мавпу Обамою

Робітники зоопарку виправдовуються, що не знали про расистську традицію називати чорношкірих мавпами. Тепер дитинча мандрила звуть Океке.

Група правозахисників примусила зоопарк Дрездена перейменувати дитинчату мандрила на прізвисько Обама. На думку борців з расовим утиском, назвати мавпу на честь першого чорношкірого президента США - значить проявити расизм.

У зоопарку, проте, заявили, що, називаючи примата з сімейства мавпячих Обамою, вони, навпаки, хотіли висловити пошану до 44-ого президента США, який відвідав Дрезден в червні. За словами робітниці зоопарку Мануели Коллмар, яка дивиться за африканськими тваринами, ні вона, ні її колеги не знали про расистську традицію порівнювати чорношкірих з мавпами.

Коллмар пояснила, що щороку в дрезденському зоопарку новонароджених тварин називають іменами, що починаються з певної літери алфавіту, і в 2009 році настала черга букви "О".

Проте, тепер мандрил, раніше відомий як Обама, зватиметься Океке - це ім'я означає "той, хто народився в базарний день" (на якій мові, служителі зоопарку не уточнили). Директору звіринця, Карлу-Хайнцу Укене, довелося принести вибачення.

Мандрили - рід приматів, близьких до павіанів. Відмінною рисою цих мавп є красиві сині кісткові борозни, що тягнуться вздовж червоного носа.

Це не перший скандал, центром якого стає порівняння Барака Обами з мавпою. У лютому бурхливу реакцію в США викликала карикатура, надрукована в New York Post. На ній був зображений шимпанзе, проте по підпису до картинки було ясно, що висміюється політика президента США.

Реактор

Немає коментарів:

Пам’ятай про Крути Молодь пам’ятає Шухевича